772 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Ultima seară de filme la One World Romania

De Ilinca Ciobanu| 29 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 986

Nouă ne-a fost greu să alegem programul pentru ultima seară de One World Romania. ție nu?
A fost o săptămâna frumoasă și plină de surprize în care ne-am simțit turiști în București. în fiecare seară am luat una-două awareness pills ca să vedem totul mai clar, mai ales că flaconul de capsule cinematografice contra amorțelii conștiinței a fost eliberat fără rețetă.

Am ajuns la “Rebeli” și “Lampedusa în iarnă”. “Rebeli”, încadrat la secțiunea “Trăim ca să muncim”, este un film despre noi șanse. Regizoarea Kari Anne Moe le-a dat glas acelor tineri pe care societatea îi marginalizează. Cei care abandonează școala, și statisticile din Scandinavia sunt ingrjorătoare, sunt incluși într-un program care să le redea încrederea și să îi pregătească pentru a-și alege drumul în viață. Un film sincer, cu personaje bine descrise, propune privitorului să intre în discuția despre educație și reforma sistemului de învățământ.

"Lampedusa în iarnă", un film din "Cabinetul de criză al Europei”, a fost o bucurie cinematografică. O poveste plină de omenesc și fragilitate spusă excelent. Izolarea unei lumi în miniatură este captată și redată în acest film sensibil unde identitățile se topesc. Văzându-l, simți neputința umană de a înțelege. Despre refugiu și refugiați la granița Europei, filmul regizat de Jakob Brossmann este o coproducție Italia, Austria Elveția, dedicat chiar continentului european.

La final am aflat că mai sunt șanse să vedem filme din festival: cei de la One World vor mai lansa DVD-uri cu filme din selecțiile anterioare, că săptămâna trecută a fost lansată cea de-a doua ediție Kinedok și că în fiecare zi de luni din aprilie, la Centrul Ceh București, va fi  proiectat un film documentar din programul de anul acesta. Mai există și site-ul mubi.com vor unde te poți abona pentru a viziona filmele „Dancing with Maria”, „Broken Land”, „Napolislam”, „Above and Below” și „The Amina Profile”. și dacă nu ai cont, ai o lună gratis.

Foto Mihnea Ciulei


Despre autor

Ilinca Ciobanu
Ilinca Ciobanu este jurnalist, licentiata in Regie de film si televiziune si masteranda la Antropologie si Dezvoltare comunitarara si regionala.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.