Porți din Brașov. Cele mai frumoase porți vechi din oraș – disponibilă în două variante de pânză.

De Graphic Front| 23 Aprilie, 2020 | Categorie: CĂRȚI GRAPHIC FRONT graphic design SHOP GF | Vizualizări: 785

Un exemplu de patrimoniu aparent neim­portant este cel al porţilor din Braşov, fie că ne referim la cele de casă şi curte, de biserică sau de instituţie, de cimitir şi cavou, sau la portalurile de gang sau de parc. Valoarea patrimonială a acestor porţi este în multe cazuri incontestabilă şi aceasta din mai multe puncte de vedere. Un criteriu de clasificare este cel al valorii istorice, astfel o poartă sau un portal din secolul al XVI-lea pot fi considerate monumente, chiar dacă nu au din punct de vedere estetic o valoare excepţională, prin simpla lor supravieţuire ele căpătând statutul de martor al istoriei oraşului; un alt criteriu de clasificare este cel al valorii artistice, putând astfel fi clasată monument o poartă în stil Art Nouveau, ea fiind expresia unui curent artistic; în categoria patrimoniului minor pot fi clasate porţile mocăneşti din Schei, ele fiind reprezentative pentru modul de construcţie a porţilor într-o zonă geografică şi într-o perioadă istorică determinată; un alt criteriu este cel al valorii de rememorare, porţile de cavou etc. putând astfel face obiectul unei protejări.
În acelaşi timp, toate aceste criterii de patrimonializare pot fi reunite într-un singur element, spre exemplu o poartă din secolul al xviii-lea poate fi expresia stilistică a barocului transilvănean, ea poate fi considerată în acelaşi timp un monument istoric, dar poate fi şi ex­presia unui meşteşug specific zonei Transilvaniei de sud. În afara acestei clasificări individuale, porţile pot fi clasate ca parte a ansamblului arhitectural în care sunt integrate, fiind bineînţeles indisociabile de acesta. În cazul acestor porţi nu doar valoarea lor artistică, istorică sau de unicitate contribuie la crearea dorinţei de a le salva, ci puterea lor de reprezentare pentru un tip constructiv sau estetic considerat local. Ele sunt monumente document şi, în marea lor majoritate, ele nu pretind a fi opere de artă, ci sunt expresia unui meşteşug tehnic şi a unui mod de viaţă. Relativa lor unicitate se înscrie în durata mai lungă a unei serii de edificii omoloage, caracterul de monument fiindu-le fundamentat tocmai pe bana­litatea lor. Osmoza tipului arhitectural transilvan este reprezentată şi de situl clasabil al Braşovului în întreaga sa globalitate, porţile devenind în acest context detalii cu putere de semnificaţie majoră.
(Fragment din eseul semnat Petra Vlad)

Cuprinde peste 200 de fotografii (ansambluri, detalii) semnate Șerban Bonciocat + texte de Petra Vlad traduse în engleză de Samuel W.F Onn.

Cartea este legată în pânză și are supracopertă.

Detalii tehnice
Pagini 144, integral policromie
format 16,5 x 23,5 cm
legătura fascicole cusute
coperta cașerată cu pânză,
disponibilă în două culori, vișiniu și verde
finisaje timbru sec pe copertă

Editura/ Atelierul de grafică
Graphic design/ Carla Duschka, Ciprian Isac
Fotografii/ Șerban Bonciocat
Text/ Petra Vlad
Corectură/ Călin Torsan
Traducere/ Samuel W.F. Onn


Preț
59 lei + 18 lei transportul
Total 77 lei

Din acest titlu mai sunt disponibile 84 de exemplare.


OFERTĂ
♦ 1 Pachet: carte Porți din Brașov + tricou imprimat + 3 cărți poștale = 118 lei + 20 lei transport


 

Achiziționând cartea, vei susține site-ul pe care te afli. 
GRAPHIC FRONT înseamnă
Arhivă imagini (peste 3500) + blog – o platformă web fără reclamă, deci fără surse de susținere.

Puteți comanda printr-un e-mail cu datele de facturare (dacă se cere factură), adresă de expediere + număr de telefon la atelier@atelieruldegrafica.ro 
(plata doar prin virament bancar sau PayPal request)serban bonciocat petra vlad patrimoniu porti din brasov brasov

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.