898 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

10 Cetățeni, despre situația în care ne aflăm, și de ce ar trebui făcut ceva. (Video)

De Difuzor GF| 05 Iulie, 2018 | Categorie: social | Vizualizări: 12387


BUJOR STOICOVICI - muzician
CARLA DUSCHKA - asistent universitar
CIPRIAN N. ISAC - graphic designer
DRAGOȘ LUMPAN - fotograf, film maker
EUGEN CIURTIN - istoric al religiilor
LAURA JIGA ILIESCU - etnolog
LUIZA ZAMORA - instigator cultural
MĂDĂLINA MIREA - istoric de artă
MUGUR GROSU - poet, publicist
RADU VANCU - scriitor


IMAGINE DRAGOȘ LUMPAN
MONTAJ CRISTINA BACIU
SUBTITRARE ALINA ELISABETA MANEA

Semnează și tu și dă mai departe:
Fără Penali în funcții publice

Situația în care ne afăm?
Radu Vancu Am ajuns la această situație foarte complicată din punct de vedere istoric, pentru că pe deoparte noi nu avem o tradiție democratică, democrația interbelică a fost un simulacru de democrație, urmat de o jumătate de secol de totalitarism. Noi tindem de vreo două secole spre Europa, de pe la 1820 încoace, ne-a fost greu să ajungem, am ajuns foarte recent și avem abia vreo două decenii de democrație care se consolidează
Carla Duschka Lucrurile degenerează foarte mult, niște oameni incapabili, ca să nu mai zicem impostori și alte defecte grave, ajung să conducă țara asta, și foarte multă lume nu-și dă seama de lucrul ăsta.
Eugen Ciurtin Evident că o să spunem, în primul rând, ceva negativ despre colapsul instituțional și a proiectului de țară în care ne aflăm, dar trebuie să spunem că această pată imensă care de un an și jumătate se lățește, e prinsă în tabloul celui mai mare bine pe care îl trăim colectiv în această țară. N-am avut niciodată în istorie, și o spun de la pașoptist la pașoptist, în care am avut zece ani, ba chiar am intrat pe al unșpelea, p-al doișpelea, în care avem garanțiile că participăm la o viață globală extraordinar de bună.
Bujor Stoicovici Mă tem că ne îndreptăm cu pași rapizi spre zone politice precum turcia, precum, chiar și ungaria și mai puțin înspre țările unde am declarat și unde de fapt aspirăm să ajungem, în zona europeană, a culturii europene și a libertăților europene.
Laura Jiga Iliescu În situația în care ne aflăm acuma, cred că o posibilă sursă de echilibru mental al nostru, nu numai politic, acum nici nu aș mai vorbi de politică, sursa asta ar putea să fie dată tocmai de niște reîntoarceri la unele principii, printre care principiul să nu fiu condusă, să nu fim conduși de penali.
Dragoș lumpan Penal - urmărit penal sau cu antecedente penale, proces penal sau acțiune penală, acțiune în justiție pornită împotriva unui infractor, cu scopul de a obține pedepsirea lui potrivit legilor în vigoare. Din ultima definiție reiese că s-ar putea, acel infractor, să nu poată fi pedepsit. Putem să ne asumăm asta și în acest caz, poate că asta se va întâmpla, dar măcar să nu ne conducă, măcar să nu fim indiferenți la faptul că ne conduc, e un gest minim.

Luiza Zamora Adevărul nu mai contează, adevărul e ceva foarte discutabil, interpretabil, fiecare are adevărul lui și adevărului lui e cel mai bun întotdeauna.

Mădălina Mirea S-a ajuns aici prin relativizarea răului, consider că e o speță a Ferestrei Overton, și acum cred că suntem în gradul trei sau patru, anume mișcarea treptată a ferestrei ca să facă se devină un lucru inacceptabil, să de devină un lucru acceptat de cât mai multă lume.
Mugur Grosu Nu e nevoie de foartă multă negociere, de specialiști în codul penal și în drept ș.a.m.d. ca să știi ce e binele și ce e răul. Noi ne-am obișnui cu răul în trepte, cu răul ăla care la un moment dat, vedeam că-i putem supraviețui, la un moment dat îl puteam schimba, îi puteam găsi paleative, găseam un orizont în ziua în care părea să fie fără orizont, și într-un fel sau altul ne-am trezit pactizând sau coabitând cu dușmanul.
Ciprian N. Isac Am crezut că e suficient să facem foarte bine la locul nostru, adică să-l păstrăm, produsul nostru să fie nealterat, să livrăm întotdeauna cum trebuie, să fim onești, am crezut că în felul ăsta, fiecare făcând acest lucru vom putea la un moment dat strânge rândurile, reușind o contaminare și o înmulțire a binelui. În acest moment nu mi se mai pare că lucrul ăsta e suficient. E necesar dar nu e suficient, captați de acest bine fragmentar, am scăpat întregul. Indiferent ce vom face, nu vom reuși să trăim izolați, trebuie să ne oprim puțin din ce facem noi și să ne ocupă și de implementarea produsului, să ne definim mai bine sistemul de referință, de pildă.

Eugen Ciurtin Și noi în schimb, ne învârtim cu toate proiectele și viețile noastre în preajma unor inși precum actuala prim ministru, precum actualul șef al partidului de guvernământ, înafara oricărei respectări a vreunei integrități, sunt mai mute decât cea juridică, există una cu privire la vorbitul limbii române, există o alta cu privirea la urmărirea binelui comun, ș.a.m.d.

De ce crezi că s-a ajuns aici?
Carla Duschka Principala problemă, cauză a tutoror relelor este lips de educație, la noi. Deci educația mi se pare că ar trebui să fie prioritatea numarul unu la toate nivelurile.
Luiza Zamora Cum s-a ajuns, da, cred că din acest mic-mare șir de lașități, de complicități, de interese personale care au prevalat întotdeauna asupra unui interes un pic mai mare decât cel din preajma fiecăruia.

Eugen Ciurtin Am ajuns aici pentru că vechiul nume al “văii plângerii” din basmele noastre este astăzi tranziția. De vreo zece ani nu mai vorbim despre ea, iată-ne în vârtejul ei. Suntem în ochiul încă liniștit al acestei imense tranziții, care este identitatea noastră, suntem neașezați și nu avem niciun fel de model sau dorință cadrată pentru a obține mai mult decât spațiul public tumefiat în care stăm cu toții.

Ciprian N. Isac Precum obezul care după zece ani se surprinde că e foarte gras sau foarte deformat, așa ne punem și noi întrebarea acum, de ce am ajuns în halul ăsta. Cred că e important să măsurăm dimensiunile dezastrului, ca să zic așa și să vedem ce avem de făcut.
Bujor Stoicovici Eu zic că e foarte periculos să lăsăm lucrurile la voia întâmplării, pentru că ele se vor întâmpla până la urmă.


E un moment în care poți face ceva. Semnează și dă mai departe: Fără Penali în funcții publice

De ce crezi că e important să suținem inițiativa FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE?
Laura Jiga Iliescu Un penal face în așa fel încât te trage în urma sa. Devii penal, devii și tu penal…toți suntem penali, Doamne ferește, nu suntem, dar dacă o iei așa prin absurd, ajungi să fii condus de unul care te face să semeni cu el, ori ăsta e unul dintre motivele pentru care eu cred că acea petiție trebuie semnată.
Bujor Stoicovici Nu putem avea penali în fruntea țării, pentru că ei ne conduc și ei ne vor da nouă fața lor, nouă ca națiune.
Mădălina Mirea Pentru orice meserie îți trebuie un cazier și consider că, cu atât mai mult ți-ar trebui un cazier pentru meseria de politician, dacă poate fi numită o meserie.
Trebuie să acționăm rapid până nu devine obligatoriu să ai dosar penal ca să devii politician. Asta ar fi gradul cinci al ferestrei Overtone.
Ciprian N. Isac Nu trebuie să fii poziționat politic, nu trebuie să mergi la secția de votare, nici nu trebuie să te justifici. Raportul între ce am putea obține și efortul depus, mi s epare cel mai bun de până acum. E un filtru simplu. Trebuie să dăm o adresă de buletin și o semnătură, lucru cu care putem obține foarte foarte mult. Contează doar să fim mulți.
Mugur Grosu Cât de greu e să semnezi ceva, cât de greu e să spui nu, până aici, să-ți spui ție nu? Pănă aici inepției mele, până aici lenii mele, lehamitei mele, îndoielilor mele. E un lucru atăt de simplu, să spui nu.
Dragoș Lumpan În tot acest postmodernism, în acestă schimbare a unor valori, a unui politicaly corectness, nu putem totuși să-l punem pe lup paznic la stână, nu l-am pus neapărat noi paznic la stână, dar în puținul nostru putem să facem ceva, să spunem că poate nu ne dorim să-l avem pe lup paznic la stână.
Carla Duschka Cred că e important să semnăm pentru campania asta pentru că este un lucru foarte concret pe care un grup de oameni cu foarte mulți nervi s-au mobilizat să-l facă și e important prin astfel de gesturi să încercăm să ne solidarizăm, ca să facem ceva!
Bujor Stoicovici Putem face lucruri concrete, putem semna inițaitive cu pixul, nu neapărat online, pentru că făcând acest efort de a scrie cu mâna ta parcă te face un pic mai responsabil, și de-aia eu am semnat petiția asta, sau inițiativa asta cu “fără penali”
Luiza Zamora Cei care ajung acolo cred că nu sunt conștienti de poziția pe care o au, și de modelul pe care îl oferă societății.

Mugur Grosu Acum dintr-o dată filozofăm pe marginea furăciunii, îi spunem abuz în serviciu… Nu, e furt! Pur și simplu. Asumă-ți! Un tâlhar își asumă furtul, asta-i demnitatea tâlharului.

Eugen Ciurtin Degeaba ieși de zeci, de sute de ori, într-un an și jumătate, având cu totul alte proiecte de viață, ca să fii contabilizat și băgat în seamă de cei care sunt acolo ca să-ți vrea binele, tu trebuie până la urmă să semnezi împotriva lor, ceea ce vă invit pe toți s-o faceți.
Radu Vancu La final vom ieși cu un partid care a avut aproape totul, și a pierdut totul, învins de o societate civilă care s-a trezit. Ceea ce ar însemna că a fost un fel de vaccin, Liviu Dragnea a fost un fel de tulpină a răului injectat în organismul social, care ne-a activat sistemul imunitar. Deci vom ieși din asta ori întăriți, decisiv, democratic, ori transformați într-un fel de dictatură personală a lui Liviu Dragnea.

E un moment în care poți face ceva. Semnează și dă mai departe:
Fără Penali în funcții publice


Vezi și expoziția de afiș socio - politic Răcnet
 

Bujor Stoicovici Carla Duschka Ciprian N. Isac Dragoș Lumpan Laura Jiga Iliescu Luiza Zamora Mădălina Mirea Mugur Grosu Radu Vancu fara penali in functii publice video

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro