883 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Scutiți-mă de înțelegerea grijulie și excesivă arătată frânarilor leneși, nedemni și fățarnici care își vor pune astăzi cămășuța albă. Festivalul Zilele Mordorului

De Șerban Alexandrescu| 11 Iunie, 2018 | Categorie: social | Vizualizări: 1090

Sâmbătă, ora 11.39
.........
Nu mă înțelegeți greșit, mi se rupe inima și mă apucă disperarea de câtă sărăcie și subdezvoltare cronică există în România. (de asta nici nu cred că "dreapta" - auto-declarată că atare - poate clinti ceva substanțial în traiectoria acestei țări) Dar "albișorii" care vor veni astăzi în București, în marea lor majoritate nu sunt niște sărmani manipulați sau șantajabili; nu sunt niște chinuiți și niște siluiți de Belzebutul pesedist. Bineînțeles că sunt și din aceștia. Dar puțini, prin comparație cu grosul "excursioniștilor".
La Guvern se vor hăhăi straturile succesive de burtă-verde & freacă-mentă din toate felurile de administrație, cei de la ghișeele greu accesibile, cvasi-permanent închise la adăpostul unui A4 printat și băgat într-un chilot de plastic. Și care încă așteaptă să "dai din urechi" și să deschizi ușa cu capul că să "te servească". Piața Victoriei va fi ticsită și cu "dascăli" comozi și deprofesionalizați care încep să știe mai puține decât știu elevii lor. Dar care au avut grijă ieri și alaltăieri să se coafeze de "mers la București". Aș putea să-i iau pe toți la rând, dar n-are sens. Pe scurt, toți atârnătorii din țara asta care știu că nu știu și care își datorează scaunul strict cumătrului lor pesedist ne vor povesti azi despre libertate & abuzuri. (Asta după ce toate nevestele de Pristanda își vor fi sfătuit soțiorii să-și bage mințile-n cap și se ducă la București, în caz că aceștia vor fi avut inițial niște gânduri de fentat clacă)
Știu că noi, "feisbucarii progresiști", suntem complexați că poate n-am perceput la adevărată ei mărime falia căscată între vlădicile care beau flat white și opincile care beau spirt. Știu că ne simțim vinovați pentru durerea-n cot pe care am simțit-o, istoric, față de orice ființă care nu își poate lua un Mac și nu poartă New Balance (deși câștigă doar salariul minim pe economie). Știu și că am început - măcar acum, la spartul târgului - să ne dăm seama că oamenii care n-au după ce bea apă nu sunt foarte susceptibili să dea buzna la vot, la aparat democrația și la salvat justiția.
Dar scutiți-mă de înțelegerea grijulie și excesivă arătată frânarilor leneși, nedemni și fățarnici care își vor pune astăzi cămășuța albă și își vor da foc la bășini cu lanternă în piață mare. Acești "Ghiță, papă tot și pupă-i în bot!" sunt tot ce are mai nasol țara asta. Zic asta pentru că viața mi-a arătat că venalitatea, dezosarea și slugărnicia nu au mare legătură nici cu sărăcia, nici cu bogăția. Îmi cer scuze celor maxim 250 oameni care poate chiar au fost grav șantajați că să participe - din cei 250 000 anunțați pentru azi. Celorlalți 249 750 ipochimeni, rezervorului de cadre din care se vor ivi viitorii Nicolici și viitoarele Dăncile, le urez un călduros "Hai sictir!".


Sâmbătă, ora15.38
Parcul Kiseleff e gol de copii, ca niciodată sâmbătă. Dar e din ce în ce mai plin de melteni cu tricouri albe și gentuță din aia, nici mare, nici mică, "pe verticală".
Au ceva de copii prea mari, cu burtă, aduși cu școală la Antipa. Dar nu se zbenguie, ei sunt domni serioși. Merg câte 4, câte 5, mulți sunt și "cu doamnele".
Alți domni, cu aspect mai smechero-agil - probabil de la organizația de tineret (șepci cul, RayBans & shit) - împart pancarte făcute în același loc, cu același font; cine ia cu PSD, cine ia cu ALDE.
La Mega "Mihalache" e un sfert din poliția română, își cumpără pentru diseară. Nu-s multe Tricouri Albe; ei și-au adus de acasă și mulți mănâncă din portbagaj, parcați pe lângă parc. E zăpușeala, înnorat și înăbușitor. Din toate punctele de vedere.


Sâmbătă, ora 16,15
”Festivalul Zilele Mordorului" (pentru că fix asta e atmosfera)
Specii observate:
Smecherul tânăr - coordonează, organizează, se remarcă, viitor om de baza. În paralel și combină viitoare Olguțe, joacă la mai multe capete.
Blambecul tânăr - ajută la organizare, scores brownie points; trimis de tas-su, să capete experiență, să vadă cum e în tranșee, să-l cunoască organizația; mini-dinastia de partid tre să continue.
Plesiosaurul bătrân - coliliu, posesor de certitudini și doamna cu ie. O să le arate el lor. "A venit clipă revanșei!" Va țipa cel mai tare dar o să îl lase vocea foarte devreme. Bummer.
Omul de regie autonomă - pârlit, șosete-la-sandale; "mai vezi Bucureștiu'"; un pic contrariat că se uită "civilii" urât la el. Multă privire în pământ.
Middle-class provincial - peste 12 clase, toate mijlocii însă. Laid-back, nu se agită. Se scapă de o obligație, nu i se va putea reproșa nimic. La rândul lui un picuț stânjenit de privirile non-albilor; dar are reverul pregătit: "...și la o adică, ce, noi de ce să n-avem voie să ne exprimăm opțiunea?!"


Sâmbătă, ora 20.15
Dacă simțiți că v-a scăzut libido-ul politic și nu mai aveți drive-ul și cheful de altă dată, vă implor, treceți fie și numai 20 minute prin Piața Victoriei. O să vă revină de îndată, instantaneu, ultra-amplificat, de 1000 ori mai mare și mai gros.
E greu de descris ce se întâmplă acolo, nu pot acum, îmi plesnește capul. O să încerc mâine.
Dar odată ce o să vedeți, vorba englezului, n-o să mai puteți să dezvedeți. Există doar 2 posibilități: veți emigra chiar mâine, duminică, cu demisia trimisă luni pe email. Sau vă veți agita ca niciodată până acum, scuturându-vă rezerva, sila și disprețul față de politică, raging against the dying of the light. Pentru că acum, acolo, e fix the dying of the light.

PS: o să vedeți mâine - poimâine filmulețe de acolo, dar nu e același lucru, o, nu, nici pe departe. Merită trauma, vă garantez. Pe partea cealaltă a pieței veți ieși alți oameni.

Foto Epoch Times Romania

 

 

serban alexandrescu

Despre autor

Șerban Alexandrescu
Șerban a intrat în publicitate după ce a studiat scenaristica la European Film College și la Academia de Teatru și Film din București. A fondat în 1998 agenţia Headvertising și a câștigat primul Golden Watch românesc la Portoroz. A fost președinte fondator al Art Director’s Club of Romania. A predat scenaristică și publicitate la secţia de Comunicare Audiovizuală din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografie. Din 2009 predă în cadrul Școlii ADC.