900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Oamenii se transformă și se eliberează de deformările trupurilor sau ale minților alături de Maria.

De Ilinca Ciobanu| 26 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1729

Ivan Gergolet s-a născut in 1977, in Italia și a studiat cinematografia la Universitatea din Bologna. Incepând cu anul 2001 a scris si a regizat scurt-metraje, documentare și videoclipuri, de asemenea lucrând și ca asistent de regie si de producție pentru diferite alte proiecte.ALTE FILME: Making Archeo Film (2011), Akropolis (2005)

Dansând cu Maria a fost aplaudat îndelung la One World Romania. încadrat la secțiunea Delicatessen, documentarul lucrat cu mare migală este despre o cunoscută dansatoare argentiniană ajunsă la 90 de ani, Maria Fux. O biografie despre prezent și despre proiectele unui om care nu vrea să îmbătrânească. îți lăsa de multe ori impresia că viața Mariei Fux este în altă parte, iar aici arată doar ce vrea, un personaj pe care îl interpretează pentru spectatori.

Maria Fux înduioșează de la primul cadru, chiar dacă la început nu apare decât cu spatele la cameră. O apariție surprinzătoare, îmbrăcată toată în mov, cu pene prinse în păr, ea dansează o oră întreagă, ca și cum, dacă s-ar opri, timpul ar prinde-o din urmă. și filmul are ceva monoton prin aceste mișcări repetitive. Nu are rupturi de ritm, nu surprinde prin desfășurare.
O poetă a mișcărilor, Maria lucrează și predă terapie prin dans. Vorbește cu ploaia, învață de la copaci să simtă ritmul, mângăie spațiul și ascunde muzica în căușul palmelor pentru a o oferi celorlalți. Oameni cu dizabilități se transformă și se eliberează de deformările trupurilor sau ale minților alături de Maria.

Muzica, compusă special de Luca Ciut după filmări, te face să simți că ceea ce vezi e ireal. Dar, dacă te lași prins în acest joc, înțelegi că totul este ireal și tu decizi dacă vrei să rămâi.
Iar cele câteva bucăți de arhivă cu o Marie din alte timpuri sunt cu atât mai prețioase pentru că sunt folosite foarte puțin, parcă pentru a nu deranja timpul prezent.

"înțeleg cine sunt oamenii atunci când îi văd mișcându-se", spune ea. Regizorul Ivan Gergolet a învățat de la Maria cum să îi privească pe ceilalți. După proiecție, a povestit cum a oprit filmările  în 2010 pentru că nu era deloc mulțumit, simțea că nu îi iese filmul. Atunci el și echipa au început lecții de dans. și au pătruns în lumea Mariei înțelegând cum este să fii privit de ea. și au reînceput filmările. După patru ani a făcut, împreună cu personajul principal, un documentar despre delicatețe, limite, demnitate, despre diferențele dintre oameni și dreptul fiecăruia de a trăi liber. Dansând cu Maria este un film în care găsim o Maria Fux care dansează alături de bărânețe și amintiri și care mișcă spațiul pentru a putea să se îndrepte permanent spre ziua de mâine.


Vava ștefănescu, Alexandru Solomon, Ivan Gergolet


Foto Mihnea ciulei


film documentar ilinca ciobanu one world romania

Despre autor

Ilinca Ciobanu
Ilinca Ciobanu este jurnalist, licentiata in Regie de film si televiziune si masteranda la Antropologie si Dezvoltare comunitarara si regionala.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.