906 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

CinePOLSKA în orașele Brașov, Timișoara, Galați, Bălți, Iași, Tg.Mureș, Cluj-Napoca

De Graphic Front| 15 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1536

Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA, care primăvara aceasta vizitează șapte orașe din România și un oraș din Republica Moldova. în martie, publicul din Brașov, Timișoara, Galați, Bălți și Iași pot vedea unele dintre cele mai bune filme recent produse în Polonia. în aprilie vă invităm la Oradea, Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Primele proiecții încep deja pe 17 martie.

„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele.” - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA.

Spectatorii din cele opt orașe vor putea vedea trei filme artistice poloneze. Zilele Filmului Polonez încep în acest an cu proiecția filmului „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
 
CinePolska este un bun prilej pentru a vedea și una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani - „Varșovia 44” -, povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944. Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, și-a luat o sarcină foarte grea, și anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi și vorbește despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine și o muzică familiară spectatorului contemporan.
 
Al treilea film din program este o comedie pe care criticii o compară cu „ciocolata amară”. „Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă și animă. Filmul a obținut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional de Film Comedy din Cluj: pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.
 
Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. Evenimentul este prezentat, într-o formulă mai amplă, în toamna fiecărui an la București și Chișinău, în timp ce ediția din primăvară, în alte orașe din România și Republica Moldova, este  o versiune mai scurtă.
Unde și când poți vedea filme poloneze?
 
Brașov, 17-19 martie, Cinema Patria (bd. 15 Noiembrie nr. 50A), ora 20.00
-----------------------------------------------------------------------------
Timișoara, 24-26 martie,
Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran (bd. Vasile Pârvan nr. 4A), ora 18.00
-----------------------------------------------------------------------------
Galați, 25-27 martie, Muzeul de Artă Vizuală (str. Tecuci nr. 7, bl. V3, parter), ora 18.00
-----------------------------------------------------------------------------
Bălți (Republica Moldova), 31 martie-2 aprilie, Universitatea de Stat Alecu Russo, Sala Polivalentă (str. Pușkin nr. 38), orele 11.10 și 14.10
-----------------------------------------------------------------------------
Iași, 31 martie-2 aprilie, Casa de Cultură Mihai Ursachi (bd. Carol I, Parcul Copou), ora 18.30
Oradea, 7-9 aprilie, Universitatea Creștină Partium (str. Primăriei nr. 27), ora 19.00
-----------------------------------------------------------------------------
Târgu Mureș, 8-10 aprilie, Cinema Arta (Piața Trandafirilor nr. 35-37), ora 20.00
-----------------------------------------------------------------------------
Cluj-Napoca, 14-16 aprilie, Cinema Victoria (bd. Eroilor nr. 51), orele 18.00 și 20.00
-----------------------------------------------------------------------------

în program:

DUMNEZEII / Bogowie

Polonia, 2014, 115 min. subtitrare în limba română
Regia: Łukasz Palkowski
Scenariul: Krzysztof Rak
Distribuția: Tomasz Kot, Magdalena Czerwińska, Piotr Głowacki, Kinga Preis ș.a.

Un film despre viața profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural și religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

„în biografia lui Zbigniew Religa - „Dumnezeii” -, premiată cu „Leul de aur” la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, cel mai mult surprinde curajul de a vorbi cu ușurință și ironie despre chestiuni de viață și moarte. Foarte bună s-a dovedit a fi ideea de a privi țara paralizată de legea marțială prin ochii unui chirurg întors din America, nevoit să facă față neputinței, urâțeniei și mentalității încorsetate din acea perioadă.” - Janusz Wróblewski, „Polityka”

==================================================

VARșOVIA 44 / Miasto 44
Polonia, 2014, 122 min. subtitrare în limba română

Regia și scenariul: Jan Komasa
Distribuția: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski ș.a.

Anul 1944, Varșovia sub ocupație germană. Stefan, un tânăr în vârstă de 18 ani, muncește pentru a-și întreține mama și fratele mai mic. Atunci când comandamentul Armatei Poloneze decide să pornească atacul împotriva germanilor slăbiți, care se retrăgeau spre Vest, Stefan se alătură mișcării alături de iubită și prieteni. Deși în primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, după 63 de zile de luptă aceștia capitulează în fața germanilor.

„Varșovia 44” nu poate evita comparația cu „Canalul”, filmul legendar al lui Andrzej Wajda, din anul 1957. „Canalul”, însă, este de mult timp privit ca aparținând clasicului, nu numai în cinematografia poloneză, ci și mondială. De asemenea, filmul lui Wajda pune întrebări cu privire la sensul aderării la idealuri, chiar și în fața unei înfrângeri inevitabile. Komasa, în schimb, a renunțat în mod conștient la acestea în favoarea unei imagini mai ample a luptelor din oraș. Dar asemeni „Canalului”, a construit o viziune asupra Revoltei pentru generațiile viitoare, astfel încât contemporanii să asocieze revolta din 1944 cu „Varșovia 44”. - Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”

 ===================================================

CETățEANUL / Obywatel
Polonia, 2014, 100 min. subtitrare în limba română
Regia și scenariul: Jerzy Stuhr
Distribuția: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos, Sonia Bohosiewicz ș.a.
subtitrare în limba română

Jan Bratek este implicat într-un accident tragic în fața televiziunii poloneze chiar înainte să sosească președintele. în timp ce este resuscitat, Jan halucinează, retrăindu-și cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război. Astfel, copilăria, tinerețea și maturitatea sa se împletesc cu diferitele sisteme politice ale țării, culminând într-un final surprinzător.

„Jerzy Stuhr râde de toți. De cei de dreapta și de cei de stânga. De biserică și de laici. De Securitate și de Solidaritatea. De carieriști și de combinatori. și chiar de Televiziunea Poloneză. Se uită la polonezi și la istoria lor cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă, dar și animă. încurajează la un pic de autocritică, dar și la detașare”. - Dagmara Romanowska, „OnetFilm”

 ===================================================

afisul polonez

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.