864 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

One World Romania începe azi. Prima proiecție, filmul "Ce mică-i lumea" al regizorului spaniol Marcel Barrena

De Difuzor GF| 11 Martie, 2013 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 2383

Dacă am fi filmat tot, multe lucruri nu s-ar mai fi întâmplat spune, zâmbind larg, Albert, un tânăr de douăzeci de ani cu abilități "speciale", despre imaginile proaspete surprinse în cele 200 de zile de călătorie dintr-un capăt al lumii în celălalt. într-o bună zi, Albert îşi ia rămas bun de la părinți și pleacă, împreună cu iubita sa, cu o cameră video și cu vreo 20 de euro în buzunar, până la East Cape, Noua Zeelandă - antipodul exact al locuinţei sale din Spania. Albert e pasionat de globe-trotting; acesta va fi cel mai ambițios proiect al său. Nu există multe lucruri pe lume pe care Albert să nu le poată face, după cum demonstrează, într-un stil aproape euforic, materialul filmat de el într-un ciné-verité complet dezinhibat. Dar adevărata miză a poveștii lui Albert ni se dezvăluie abia atunci când îi aflăm istoria medicală.


Deși livrate pe un ton pozitiv, potrivit cu optimismul incurabil al personajului, detaliile evoluţiei sale conţin suficienţi termeni medicali capabili să schiţeze harta încercărilor traversate de Albert de la copilul sănătos din primii ani de viaţă până la tânărul - mai puţin sănătos, dar hotărât - de astăzi.
Supraviețuitorul de acum iubește fericirea, libertatea, dragostea și... generozitatea străinilor. Nu e nimeni mai îndreptățit decât el să ne amintească faptul că "accesibilizarea" nu e doar o problemă de scări și rampe ci şi una care presupune schimbări masive de perspectivă: cum ar spune Albert, un scaun cu rotile nu e decât un accesoriu similar ochelarilor sau unor haine mai neobişnuite, nimic mai mult.

Ce mică e lumea / Món petit / Little World
Marcel Barrena / Spania / 2012 / 84 min.
VO catalană, engleză / Subtitrări în engleză și română
Vizionări:
Luni, 11 martie, ora 19.30, Cinema Patria
Sâmbătă, 16 martie, ora 22.00, Cinema Corso


Marcel Barrena
Născut în 1981, la Barcelona, lucrează ca regizor, editor, scenarist şi producător. în 2011, filmul său de debut, Cuatro Estaciones, primeşte premiul pentru cel mai bun film de televiziune la festivalul catalan "Gaudi" şi la Festivalul de film Alicante şi tot aici primeşte premiul pentru cel mai bun regizor.
Cel de-al doilea film al său, Little World, primeşte premiul DOCU, la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam, iar Neil Young, jurnalist la The Hollywood Reporter, spune despre film că este unul dintre cele mai bune 10 filme ale anului 2012


Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, se va deschide oficial astăzi, luni, 11 martie, ora 19.30, la Cinematograful Patria. Peste 50 de documentare, majoritatea în premieră pentru România, vor fi proiectate până pe 17 martie în sălile cinematografelor Eforie, Union, Corso, MțR, Elvira Popesco și Centrul Ceh.
Detalii despre program, filme, invitați și evenimente conexe gasiți pe pagina oficială a evenimentului.


film documentar one world romania

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.