764 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Bântuiți - Când am pierdut singura fotografie cu fratele meu care a murit, am pierdut și amintirea lui.

De Ilinca Ciobanu| 24 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1631

Intri în film ca într-o cutie cu pereți video. O cutie cu zgomote, o cutie care vibrează, o cutie aruncată undeva în afara timpului și a vieții.
Colecție de gânduri, idei, frământări ale unor oameni pe marginea existenței, Bântuiți te claustrează, te ține închis, aproape fără aer și lumină, timp de două ore. în zgomotul bombelor unui război.

“Niciodată nu vei ști care este ultimul minut din viața ta.”
“Când am pierdut singura fotografie cu fratele meu care a murit, am pierdut și amintirea lui. A dispărut cu totul.”
”Când au început să cadă bombele primul lucru pe care l-am făcut a fost să fugim. Abia mai târziu am realizat că n-am avut timp să privim în urmă. Nu am fost lăsați să ne luăm rămas bun de la căminul nostru, de la amintiri, de la fotografii și de la viața trăită între ele. Am devenit goi precum aceste spații lăsate în urmă; bunurile noastre împachetate pe fugă și lucrurile uitate ne bântuie și azi.”

Regizoarea este parte din lumea celor care sunt prinși în acest război. Documentează drama celor care trebuie să părăsească pentru totdeauna un cămin și care nu știu ce să ia cu ei într-o valiză.
Un documentar de debut, filmul o transformă pe Liwaa Yazji în depozitarul testamentelor acestor oameni. Ce nu pot lua cu ei în valize lasă în imagini și cuvinte. Ca o țesătură deșirată care vrea să acopere și să protejeze, filmul ei te lasă să vezi printre fire.
O traducere a unei drame pe care totuși nu o putem înțelege niciodată până la capăt. Cuvintele conțin înțelesuri care ne rămân străine și îndepărtate. Un film pe care trebuie să îl simți și să-l lași să te închidă în aceste înțelesuri.

și totuși știu că nu am înțeles mai nimic.

Foto Mihnea Ciulei, One World Romania

Liwaa Yazji
este nascuta in 1977, la Moscova. A urmat o facultate de teatru in Damasc si a lucrat in domeniu, in special ca scenarist, dar si ca actrita. A lucrat ca scenarist de televiziune si a fost asistent de regie pentru docudrama Windows of the Soul. In anul 2012 si-a publicat prima piesa de teatru, Here in the Garden si in prezent lucreaza la a doua, in colaborare cu Royal Court. in 2014 i-a fost lansata cartea de poezii, Peacefully, We Leave Home, la Beirut. Bantuiti este debutul sau regizoral.

film documentar ilinca ciobanu one world romania

Despre autor

Ilinca Ciobanu
Ilinca Ciobanu este jurnalist, licentiata in Regie de film si televiziune si masteranda la Antropologie si Dezvoltare comunitarara si regionala.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.