900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Calea Văcărești – Film documentar – Unul dintre cele mai valoroase materiale filmate pe această temă.

De Difuzor GF| 11 Ianuarie, 2021 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 5132

“Pe strada Livedea cu duzi a trăit un timp Maria Tănase. În căsuța pierdută printre flori continuă să trăiască sora ei – Aurica (n.1910), îngrijind bujorii pe care marea cântăreață i-a iubit atât de mult”.

Filmul poartă privitorul într-o călătorie la mijlocul secolului trecut pe calea Văcărești, arteră care își trage numele, dar și punctul de plecare de la Mânăstirea Văcărești. Materialul oferit de Muzeul Municipiului București are două părți complementare. Realizată la cererea Muzeului de Istorie al Muncipiului București, prima parte introduce artera bucureșteană de la Piața Sudului până în centru, spre Piața Unirii, cu mici opriri în spațile mai însemnate din punct de vedere social sau arhitectural.

Partea a doua, realizată la cererea Comitetului pentru Cultură și Educație Socialistă al Municipiului București și a Muzeului de Artă al Republici Socialiste România, oferă o perspectivă cinematografică asupra Complexului Monumental Văcărești. Construit de primul domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, între 1716-1722 și demolat în 1985 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, monumentul este surprins, în aceste înregistrări, într-un proces de reconsolidare declanșat la începutul anilor 80. Imaginile aeriene asupra acestui așezământ și cele cu interioarele celor două biserici fac din acest montaj unul dintre cele mai complete și valoroase înregistrări realizate vreodată la Văcărești.


Song Joc românesc
Artist Orchestra Teatrului de Operetă
Album Selecţiuni din opereta Anton Pann
Licensed to YouTube by SC Brand Tube


Song Bucureștii de altădată (tablouri simfonice) op. 7, La Podul Calicilor
Artist Mircea Chiriac
Album Bucureștii de altădată, CD I
Licensed to YouTube by SC Brand Tube (on behalf of Electrecord)Sora Mariei Tănase, Aurica. Născută în anul 1910Pentru a susține platforma Graphic Front, vă rugăm accesați și dați mai departe acest linkMulțumim

If you enjoyed this article you can help us do more, donate 1Eu

Dacă ți-a plăcut acest articol, ajută-ne să mai facem, donează 1Eu
 

 


 

calea vacaresti film documentar muzeul municipiului bucuresti maria tanase patrimoniu

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro