900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Roboțelul de aur - Povestea unei boxerițe de 1,50 m., cu brațe puternice, ochi verzi jucăuși

De Ilinca Ciobanu| 24 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 2910

Am vrut să o cunosc pe Steluța Duță. și să văd cum arată un film documentar românesc independent realizat fără fonduri. 77 de minute în care am zâmbit, m-am încruntat, am râs, m-am întristat. Roboțelul de aur este un documentar sincer și delicat. Seamănă cu protagonista.

Povestea unei boxerițe de 1,50 m., cu brațe puternice, ochi verzi jucăuși și alura unui adolescent, este debutul regizoral al lui Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu. Un clujean și un sibian care au reușit în doi ani de zile să devină parte din biografia Steluței. Influențați puternic unii de alții, autori și protagoniști în același timp, cei trei au schimbat locurile pe parcursul proiectului, s-au creat și recreat în fotograme. Cu filmări aproape brute, nesofisticate, din mână, cu un sunet de multe ori deranjant, filmul este Steluța. O biografie care nu are limite, care ar putea continua la infinit.

în mai, Steluța urmează să meargă la Campionatul Mondial de Box. A mărturisit că are emoții pentru că vrea să câștige și să audă imnul României atunci când primește medalia. Multicampioană europeană, ea se pregătește pentru ultima mare încercare pe ring. Are 32 de ani, se va retrage pentru a deveni antrenoare. Speră ca acest ultim câștig îi va aduce o casă. Steluța Duță a fost abandonată la naștere, a trăit o viață violentă în instituțiile din perioada comunistă, și la 16 ani, considerată un copil problemă, a fost dată afară. Steluța a existat undeva la marginea vieții până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Vocilaș.

Filmul nu a avut fonduri dar are suflet, sinceritate și putere. încadrat în Kinedok, va porni prin țară și va putea fi văzut anul acesta în spații neconvenționale din diferite orașe. Trebuie doar să fiți atenți, sigur ajunge și aproape de voi.

Foto Mihnea Ciuleifilm documentar ilinca ciobanu one world romania

Despre autor

Ilinca Ciobanu
Ilinca Ciobanu este jurnalist, licentiata in Regie de film si televiziune si masteranda la Antropologie si Dezvoltare comunitarara si regionala.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.