882 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Axa Beton - Benzină

De Graphic Front| 18 Noiembrie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1655

Când am venit prima oară în București chitit să zăbovesc ceva vreme, primul loc de care m-am lipit ca timbrul pe plic a fost Piața Romană, care m-a făcut s-o cred c-ar fi chiar buricul lumii, motiv pentru care bulevardul Magheru mi s-a recomandat firesc, natural, a fi cordonul ombilical. (Nu știu nici azi care porțiune a bulevardului se numește Magheru și care Bălcescu, refuz să-mi însușesc prostia asta. E ca și cum eu aș încerca să te conving că din tălpi până-n șolduri sunt Mugur Grosu iar de la șolduri până la umeri aș fi Lorenzo Magnificul. Cine-a apucat să învețe că un segment de stradă se numește cumva, va numi toată strada la fel. Ce-i prostia asta, pe bune? Din Chicago până-n Santa Monica drumul avea un singur nume, 66, de ce-ai simți nevoia să-i mai adaugi, pe drum, un număr?)

Așadar Romană-Universitate. și-apoi Unirii. și înapoi la Universitate -Romană. Inevitabil, și spre Victoriei. De unde altă axă, chiar legendară, slăvită prin cărți: Calea Victoriei. Frumos, ce să zic, cu puțină bunăvoință ai putea să leșini. Dar nimic nu m-a izbit ca cealaltă axă, Berzei-Buzești. Așa-i ziceau ăștia, altă prostie. Am locuit pe ambele, și n-am simțit diferența, n-am priceput niciodată temeiul pentru care locul avea două nume - de la tălpi la genunchi - Be, iar mai sus - Bu.  Ce ținea totul în loc era Hala Matache. Unde stai? Pe lângă Matache. Axa Matache. și, băi, locul ăsta chiar m-a pălit, doar aici era insectarul complet: găseai și fluturi cu cap de mort, și coada rândunicii și buburuze și libelule și greieri și râme și licurici și Vaca Domnului și tot așa, toată poezia. Doar aici era loc pentru toate. Acum? doar asfalt, beton, sticlă. și nici țipenie. Doar asfalt, beton și benzină. Beton și benzină. Axa beton-benzină.  

Nu mă mai pune să vorbesc despre asta, mi-e rău, și unde-i atâta benzină mai bine nu chema focul.

Mugur Grosu - scriitor, publicist
======================================================
Sâmbătă 19 Nov. Ora 11.00 la sala Elvira Popescu se lansează filmul documentar MATACHE. Berzei-Buzești
Facebook Event aici

Zona Matache, din centrul Bucurestiului, a trecut prin schimbări radicale care și-au pus amprenta asupra comunității, lăsând cartierul într-o stare de dezagregare socială și economică. Filmul documentar "Matache - Berzei Buzesti" realizat de catre Dragoș Lumpan are la baza un amplu material. Schimbările din zona sunt surprinse in filmări, timelapse-uri si fotografii realizate în perioada 2010 - 2016.  Filmul include interviuri cu arhitecți, urbanisti, reprezentanţi ai societăţii civile, locuitori din zonă. Si cu fostul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu.
Foto Dragoș Lumpan


 

dragos lumpan film documentar

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.