858 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Recomandarea zilei la OWR: The Queen of Silence. Deseara la MTR, de la 21.00

De Graphic Front| 21 Martie, 2015 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1358

Ceilalti copii ii spun „nebuna”, insa Denisa Gabor nu e decat o fetita roma de zece ani care, impreuna cu parintii si cu alte cateva familii de romi din Romania, s-a mutat undeva la marginea Wroclawului, in Polonia. Pentru ca nu poate auzi, Denisa se confrunta zilnic cu agresiunea celorlalti copii. Parintii ei sunt complet in afara sistemului - nu au adresa fixa sau asigurare medicala - astfel incat dureaza ani buni pana ce Denisa ajunge sa fie consultata de un medic. In ciuda dizabilitatii care a impiedicat-o sa invete sa vorbeasca, Denisa ramane un copil plin de viata care poate comunica cu cei din jur si care se bucura sa danseze pe ritmul filmelor Bollywood de pe DVD-uri culese din gropile de gunoi - ritm pe care il percepe in ciuda dizabilitatii. Regizoarea Agnieszka Zwiefka o urmareste pe Denisa pe parcursul catorva anotimpuri, creand momente elaborate de cinema in care incearca sa vizualizeze viata interioara a fetitei pornind de la muzica ei favorita. Rezultatul este un film stralucitor care, printr-o combinatie de observatie si mise-en-scène-are in formula de musical indian, prezinta dubla marginalitate a Denisei intr-o estetica ce dovedeste deopotriva compasiune si imaginatie.


Documentarul a fost „adoptat” de Salvati Copiii.


PREMII SI FESTIVALURI

2014 - IDFA, Olanda

2015 - DocPoint Helsinki Documentary Film Festival, Finlanda

2015 - DocPoint Tallinn Documentary Film Festival, Estonia

2015 - One World Prague, Republica Ceha

2015 - Thessaloniki Documentary Film Festival, Grecia

2015 - Vilnius International Film Festival, Lituania

DISTRIBUITOR

Deckert Distribution

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.