900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Încep proiecțile! Documentarul “Ultima transhumanţă” e aproape gata!

De Difuzor GF| 21 Octombrie, 2019 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1325

'Ultima transhumanţă' este un film documentar despre un mod de viată pe cale de dispariție și reprezintă rezultatul unui proiect artistic, etnografic și sociologic ce a durat 12 ani și însumează călătorii de peste 50.000 km în 6 țări: România, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie și Turcia. Ciobanii care încă mai practică transhumanța merg zi de zi cu oile în căutarea pășunilor. Ei parcurg  sute de kilometri într-un an, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp.
Dragoș Lumpan a mers la drum cu ciobanii, a dormit ca ei, a mâncat cu ei și a observat că ei trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic.  De mii de ani, ciobanii merg la drum cu oile, însă acum ciobanii nu vor să mai fie ciobani. Sau cel puțin nu vor să mai meargă la drum zi de zi, an de an, toată viața. E mai mult decât o meserie, e un mod de viață foarte greu.

În luna octombrie vom proiecta un work in progress foarte avansat al filmului “Ultima transhumanţă”:

În București:
- MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană) - 23 octombrie, ora 18.30
- MŢR (Cinematograful Muzeului Național al Ţăranului Român) - 28 octombrie, ora 19:30
- Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1) - 31 octombrie, ora 18

În țară:
- Muzeul Etnografic al Moldovei, Iași - 24 octombrie, ora 17
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca - 25 octombrie, ora 18.

În luna noiembrie vom proiecta “Ultima transhumanţă” în județul Brașov:
- Muzeul de Etnografie Brașov - 22 noiembrie, ora 18
- Muzeul Etnografic din Săcele (județul Brașov) - 23 noiembrie, ora 15.
Documentarul durează 90 de minute. Dialogurile sunt în 6 limbi; filmul are subtitrare în limba română chiar și pentru momentele vorbite în română - poate fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de auz.


Acest ultim draft este o variantă foarte apropiată de cea finală. Am ales să proiectăm acest draft din mai multe motive: unul dintre ele este feedback-ul publicului; acum încă este posibil să mai modificăm ceva. Pentru acest feedback am pregătit o listă cu întrebări – o veți găsi în sală. Un alt motiv este vizibilitatea transhumanței: pentru o cât mai bună răspândire dorim să trimitem documentarul "Ultima transhumanță" la câteva festivaluri internaționale. Dar, festivalurile mari cer ca versiunea respectivă să nu mai fi fost proiectată niciodată, nicăieri. Ceea ce ar însemna o amânare de aproape un an...

Regia și imaginea Dragoș lumpan
Producător Dragoș Lumpan
Co-producători Viorel Chesaru, Lucian Georgescu

Grafica filmului/ evenimentului Ciprian N. Isac

dragos lumpan ultima transhumanta lucian georgescu ciprian n.isac poster atelierul de grafica

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro