895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Teritorii împrumutate. Lansare de carte, mâine, 12 noiembrie, ora 19.00, Galeria Posibilă

De Graphic Front| 09 Noiembrie, 2016 | Categorie: carte | Vizualizări: 1321

în 2016, Galeria Posibilă susține debutul editorial a trei artiști cunoscuți pentru lucrările lor în domeniul fotografiei, Lucian Bran, Michele Bressan și Bogdan Gîrbovan. Contribuim astfel la diseminarea a două proiecte artistice de interes în mediul cultural național și internațional, și, implicit, la cunoașterea artei contemporane, cu precădere a fotografiei. Liantul comun celor două proiecte (Borrowed Territories și R.A.P.I.) este relaționarea cu natura (peisajul) ca subiect de cercetare și integrare a observațiilor directe, personale. 
Borrowed Territories - Lucian Bran    Platoul american de filmare s-a mutat încă o dată în România. Aici echipa găsește peisajul potrivit scenariului unui film despre istoria familiilor Hatfields și McCoys din West Virginia-Kentucky. Ei împrumută locurile noastre pentru a le servi perfect construcției cinematografice. 
Astfel, peisajul renunță la a fi un spațiu de contemplație și devine unul al acțiunii și retrăirii momentelor istorice. Aceste spații "împrumutate" de regizor pentru compunerea și realizarea filmului sunt preluate și cartografiate de Lucian Bran în fotografiile sale. Venind pe urma producătorilor, Lucian reface scene fără actori, în care peisajul - folosit în film ca fundal - devine personajul principal, subiect al contemplației. Fără a mai suprapune istoria străină locului autohton, fotografiile rămân în acest context mărturii ale unei narații exterioare și ale alterării sau completării spațiului virgin. Peisajul este văzut între natural și artifical și devine un "peisaj scenografic".  Mă interesa peisajul în care oamenii nu intervin și aspectul atemporal al acestuia, faptul că un peisaj se poate schimba foarte puțin într-o perioadă de 100 sau 1000 de ani și că oamenii nu apucă să perceapă aceste schimbări infime. Mă interesa, de asemenea, ce înseamnă identitatea unui loc și cum se schimbă ea în timp și cum un loc înmagazinează o serie de amintiri. și atunci s-a produs un declic amintindu-mi de filmul care s-a tras lângă Brașov. 
Lucian Bran, interviu luat de Alexandra Manole pentru cartea ”Borrowed Territories”   
============================================================

Proiectul editorial al lui Lucian Bran propune înțelegerea demersului artistic într-un mod mai complex și profund - atât la nivelul experienței pe care cititorul o are prin vizualizarea operei, a designului cărții, precum și la nivelul lecturii, interviului cu artistul alăturându-i-se textul antropologilor Bogdan Iancu și Monica Stroe, al curatoarei Magda Radu și al scenografului Augustina Stanciu.   Lucian Bran face parte dintr-o generație de tineri artiști care utilizează fotografia ca pe un mediu interogativ, mai puțin direcționat spre sondarea datelor realității și înclinat, mai degrabă, în a-și investiga propriile limite în conjuncție cu mecanismele actuale de construcție a imaginii. Din acest punct de vedere, demersul lui Lucian Bran marchează o benefică deplasare de la practica documentaristă, atât de larg răspândită în fotografia contemporană românească, făcând loc unei pluralități de medii artistice și piste de problematizare. Lucian Bran stăpânește și pune la lucru un întreg arsenal de posibilități de expresie, însă această reflecție multi-stratificată nu conduce, de pildă, la deconstruirea mediului fotografic, la contestarea capacităților lui de a întreține o relație indexicală cu realitatea. Magda Radu, critic de artă, autor ”Contemplative landscapes”, în ”Borrowed Territories”  
============================================================

în final, cred că peisajele se stabilesc pe baza unor alegeri subiective, ţinându-se evident cont de datele scenariului. Am auzit pe cineva, la radio, care spunea că orice fac oamenii creativi, din orice domeniu ar fi ei, este autobiografic. Cred că are perfectă dreptate. Ceea ce te face să rezonezi cu un film sunt o serie de subtilităţi care au la bază nişte repere subiective, de fapt. Observaţiile astea, mai mici sau mai mari, pe care tu le-ai făcut cândva şi vrei să le arăţi acum şi altora sunt ceea ce speri să emoţioneze. Augustina Stanciu, scenograf, interviu în ”Borrowed Territories”   
============================================================

Presiunea industriei cinematografice este doar un factor particular pentru metamorfoza unor locuri. Adeseori opțiunile de înfățișare a unui loc se configurează de la bun început ca strategie economică și de branding cultural. Construcția identitară anume plănuită de către autorii metamorfozării a unui loc ia adeseori forma etnicizării spațiului. Bogdan Iancu și Monica Stroe, antropologi, autori ”Landscape, adjective” în ”Borrowed Territories” 
============================================================
Cartea este îngrijită la nivel vizual de Alin Cincă, care a creat, de-a lungul timpului, cărți premiate la concursurile de design de carte. Prin design, cartea invită la o raportare specială, aparte cărții de fotografie, atipică albumelor “clasice” destinate mediului. Design-ul se evidențiază prin integrarea conceptului artistului, dar și a scenariului de film, luând în final forma unui dosar. Textele sunt scrise cu un font specific “dosarului/arhivei/scrisului la mașină”.
============================================================

Lansarea va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19.00, la Galeria Posibilă, din strada Popa Petre, nr. 6. Evenimentul este conceput ca o întâlnire cu artistul Lucian Bran și echipa proiectului: autorii textelor din carte Magda Radu, Augustina Stanciu, Monica Stroe și Bogdan Iancu, cu graficianul  Alin Cincă, și coordonatorii proiectului Alexandra Manole și Matei Câlția. Lansarea de carte face parte din seria de evenimente Bucharest Art Week, desfășurate între 4 și 12 noiembrie. 
============================================================

Realizarea întregului proiect este posibilă datorită finanţării oferite de Administrația Fondului Cultural Național, dar şi prin sprijinul următorilor parteneri: Radio România Cultural, Revista Arta, Scena9, Graphic Front, Salonul de proiecte, B-Critic, The Institute, Cărturești, Bucharest Art Week.     
============================================================

Preocupată de înțelegerea și studiul peisajului, Galeria Posibilă prezintă artiști ale căror lucrări permit discuții specifice artei contemporane și domeniilor conexe. în programul curatorial, aceste discuții sunt generate de interesul artiștilor - pictori și fotografi -  pentru subiecte precum: identitate, transformare și memorie.
Eveniment Facebook aici

galeria posibila

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.