911 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Schi la superlativ. Cum să stăpânești cele mai bune tehnici de schi, Editura Pilot Books, 2020

De Difuzor GF| 27 Ianuarie, 2021 | Categorie: carte | Vizualizări: 981

Ron LeMasterm, autorul cărții:

De curând, lumea schiului a trecut prin ceva care a semănat cu o revoluție. Schiurile noastre au acum o formă de clepsidră, curbura are de obicei o rază cu 60% mai mică decât a predecesoarelor lor, fiind și cu aproximativ 15% mai scurte decât acestea. Efectul acestor modificări este că toată lumea schiază mai bine.

Unul dintre motivele pentru care am scris această a doua ediție revizuită a lui The Skier’s Edge  îl reprezintă schimbările care au apărut odată cu această nouă generație de schiuri. Un alt motiv este acela că, pe parcursul ultimilor zece ani, am avut norocul să lucrez și să învăț de la mulți oameni bine informați, talentați și generoși. Ei mi-au oferit ocazia să învăț lucruri la care altădată doar aș fi visat; mi-au împărtășit cunoștințele și înțelepciunea lor și m-au contrazis constructiv atunci când a fost cazul. Vreau să transmit mai departe ceea ce am învățat.

Dar, înainte de toate, am scris această carte ca să vă ajut să vă bucurați și mai mult de acest sport, practicându-l mai bine. Am adunat în carte fotografii și fotomontaje, alese special pentru a ilustra anumite tehnici și pentru a transmite anumite concepte întâlnite la unii dintre cei mai buni schiori din lume, împreună cu descrieri despre ce ar trebui să simțim când facem o anumită mișcare.

Cartea are trei părți.


1.
În prima parte, de la Capitolul 1 la Capitolul 3, explic principiile mecanice ale schiului și felul în care funcționează schiurile. Nu sunt lucruri complicate. Dacă nu cumva aveți novocaină în sânge, știți deja mecanica schiului după felul în care simțiți schiurile. Schiul este un sport al forțelor puternice și palpabile și, dacă vă simțiți bine în timp ce schiati, asta se datorează forțelor care acționează asupra corpului. Odată ce înțelegeți felul în care senzațiile corespund cu mecanica schiului, totul despre acest sport căpătă mai mult sens.

2.
În partea a doua, de la Capitolul 4 la Capitolul 10, detaliez mișcările pe care le facem pentru a lucra cu forțele schiului – de ce și cum le facem. Asta ține de tehnică: complexul de mișcări pe care le facem cu corpul pentru a ne folosi de forțele potrivite și pentru a le pune în acțiune în locul și la momentul potrivit. Partea a doua include și un capitol despre clăpari. Fiecare mișcare pe care o faci pentru a controla schiurile este transmisă prin intermediul clăparilor și, dacă vrei să schiezi cât mai bine, trebuie să-i reglezi cât mai bine. Dacă vi se pare că 20 de pagini despre clăpari sunt prea multe (Capitolul 10), mai gândiți-vă o dată. Clăparii sunt cea mai personală și mai importantă componentă a echipamentului și influențează direct calitatea schiului.

3.
În partea a treia, de la Capitolul 11 până la Capitolul 14, examinez schiul pe diferite tipuri de teren și de zăpadă, piesele de rezistență ale schiului la nivel înalt (avansat și expert): gheață, moguli, zăpadă proaspătă și pante abrupte. În aceste condiții, tacticile pe care le alegi sunt la fel de importante (și influențează similar în mare măsură) ca și tehnicile pe care le folosești. Le vom discuta în detaliu pe amândouă.

Pilot Books.ro

 



 

Ron LeMaster pilot books

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro