785 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Typopassage Timișoara - lansare 4 august 2011

De Ovidiu Hrin| 01 August, 2011 | Categorie: carte | Vizualizări: 2331

în primăvara anului 2009 l-am întâlnit pentru prima oara pe designerul vienez Erwin Bauer, amândoi fiind invitați la European Design Conference în Zurich, Elveția (eu ca și speaker iar el sa ridice 3 premii). Aproape că nici nu ne-am remarcat prin marea de oameni participantă la eveniment, până în ziua conferinței mele, când după prelegere a fost singurul care a urcat pe scenă să îmi pună cele mai incomode întrebări referitor la proiectul pe care l-am prezentat :)  A doua întâlnire a fost 3 ore mai târziu în barul hotelului unde eram cazați.

Au trecut mai mult de doi ani de discuții, mailuri, colaborări, întâlniri strânse și aprinse pe diverse proiecte/teme până în Aprile 2011, într-o cafenea din Viena, când, în una din discuțiile noastre i-am spus cât de mult apreciez eu proiectul inițiat de el. Era vorba de micromuzeul Typopassage din Museumsquartier. Am început să-i spun de pasiunile mele ascunse vis-à-vis de designul tipografic, ce se mai întamplă prin țară (Grafică fără computer), de proiectul de documentare tipografică Logocity (încă în stadiu de planșetă) și discutând despre astea toate - foarte natural s-a iscat întrebarea: ce ai zice de un muzeu Typopassage în Timișoara?Hi Visuelle Gestaltung


Mihaela Popa

Fiind o personalitate proactivă dar în același timp precaută, Erwin a propus să dezvoltăm puțin tema și să vedem ce și cum putem face acest lucru posibil. în mai puțin de jumătate de oră am hotărât să pornim cu această idee de francizare culturală  și să vedem în ce direcție putem să o ghidăm.

Așa am ajuns curator și organizator al Typopassage Timișoara fără sa știu cum să încep și în ce mă bag:) însă lucrurile s-au așezat. în 4 august va fi lansarea. Vor fi prezenți 5 designeri cu 12 lucrări, s-au produs 12 afișaje stradale design-uite custom, s-a schimbat fața unui pasaj întreg, s-au efectuat 4 interviuri, s-a lansat un site … și ca și cum toate acestea nu erau de ajuns, l-am chemat și pe domnul Erwin Bauer în Timișoara să țină speech-ul de deschidere și să ne aducă câteva sute de numere din publicația Typopassage Viena.


Adnan Vasile

Intenția de moment a acestui proiect este de a pune față în față designul de litera autohton cu cel European/international, Typopassage Timișoara  devenind un container typografic promovând/selectând cele mai bune lucrări din această branșă la nivel european. și indiferent de cât de divers va fi conținutul acestui container, va avea tot timpul o temă constantă: pasiunea oamenilor pentru scriere/literă/tipografie, iar acest lucru merită sa fie impărtășit și publicului larg.


Typopassage Viena

Typopassage Viena este plasat în curtea Museumsquartier Wien - unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume, cu o suprafață de 60.000 mp și aproape 4 milioane de vizitatori pe an - și scoate din anonimat teme culturale neglijate de publicul larg. Infrastructura de expunere este finanțată de Quartier 21, departamentul dedicat culturii secolului XXI al Museumsquartier, iar biroul de design vienez grafic Bauer Concept & Design a preluat curatorierea și finanțarea catalogului editat cu ocazia fiecărei expoziții.


Automat Typopassage Viena

La fel ca la Viena, pasajul tipografic timișorean este un loc de instruire a ochiului, o școală a vederii.
Lucrările expuse în el sunt conferințe publice despre forța secretă a literelor, despre modul în care informatii seci și forme fixe se transformă în mesaje inteligibile, despre felul în care decid alții ce anume devine vizibil pentru noi și ne îndrumă percepția.  în același timp, pășind în el, devine limpede că lumea literelor, aparent bine sudate în rândurile scrise pe o pagină obișnuită, poate deveni un teren artistic de manevră.

Alexe Popescu

Mai multe despre programul evenimentului pe site-ul proiectului Typopasage

Ovidiu Hrin a lansat atelierul Synopsismedia in iarna anului 2001. Concentrat în principal pe print, Hrin, împreună cu echipa sa, este activ în mai multe domenii ce țin de designul grafic și de comunicarea vizuală. Lucrările atelierului său au fost recunoscute și publicate internațional de nenumărate ori (Muzeul Designului din Zurich, Graphis Gold, European Design Awards, Bienala Goldenbee Moskova etc). Pe langă activitatea sa de la Synopsis, O.H este invitat ca  lector/conferențiar la numeroase evenimente de profil (European Design Conference (CH), Vienna Design Week, DesignMai (D) etc.)

Despre autor

Ovidiu Hrin
Ovidiu Hrin inființează in 2001 studioul de design grafic Synopsis. Susține workshopuri și conferințe având ca tematică designul graphic atât în țară cât și în străinatate (DMY in Berlin, Vienna Design Week, European Design Conference in Zurich). În anul 2011 se lanseaza "Typopassage", primul micromuzeu internațional în aer liber din Timișoara. este membru AIGA (Institul American al Artistilor grafici), TDC (Type Directors Club, New York) și Graphis International.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.