859 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Otto Dix - O lume în ruine. Grafică 1920 -1924. 7 martie 2014 - 25 mai 2014, sălile Kretzulescu ale MNAR.

De Graphic Front| 06 Martie, 2014 | Categorie: muzeu | Vizualizări: 1874

Expoziţia dedicată lui Otto Dix (1891-1969), unul dintre cei mai importanţi artişti germani ai secolului XX, prezintă 86 de gravuri şi litografii realizate de artist în perioada 1920-1924. 
Lucrările expuse includ seria de cincizeci de gravuri intitulată Războiul (Der Krieg), creată în urma experienţei trăite de Otto Dix pe front, în Primul Război Mondial, experienţă care l-a urmărit o viaţă întreagă şi care i-a influenţat puternic creaţia. 

în 1914 Dix se înrolează voluntar în armata germană şi participă până în 1918 la luptele de pe fronturile din Franţa, Flandra şi Rusia. Din această perioadă datează aproximativ 500 de desene care se vor afla la originea seriei Războiul (1923-1924), punctul culminant al operei sale grafice. 
Gravurile lui Dix, generate de experienţa proprie, aveau menirea să atragă atenţia contemporanilor săi - fără să ocolească adevărul - asupra mizeriei umane şi a degradării provocate de război. 

Pe lângă seria Războiul, în expoziţie sunt prezentate litografii şi gravuri în acvaforte reprezentând imagini ale lumii anilor 1920 - prostituate, bătrâni, soţii de muncitori, invalizi de război, personaje din lumea circului - suprinse cu obiectivitate critică, cu sarcasm şi ironie. 

Gravurile expuse ilustrează trecerea lui Otto Dix de la influenţele expresioniste, cubiste şi futuriste spre un realism lipsit de emoţie, prin care se exprimă cu brutalitate, în stilul care se va numi Noua Obiectivitate (Neue Sachlichkeit). Interesul principal al artistului este umanitatea sub toate aspectele şi cu toate slăbiciunile sale, omul fiind tema dominantă a operei artistului. Expoziţia face parte din seria de evenimente în cadrul Programului "1914-2014", care marchează centenarul Primului Război Mondial. 
Expoziția este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României şi Goethe-Institut Bucureşti în colaborare cu Institut für Auslandsbeziehungen (ifa). 
Durata 7 martie - 25 mai 2014 Locaţia Muzeul Naţional de Artă al României, sălile KretzulescuProgram de vizitare miercuri-duminică, 10.00 - 18.00 (martie-aprilie)/ 11.00-19.00 (mai)  Tarif 4 lei întreg
Gratuit în prima miercuri a fiecărei luni

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.