906 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Georgiana Chițac și Oana Ispir, nominalizate la Oscarul ilustratorilor de la Bologna

De Ciprian N. Isac| 25 Martie, 2021 | Categorie: ilustrație muzeu | Vizualizări: 2896

Dacă se întâmplă ca în vreme ce tu ești nominalizat printre cei mai buni 226 de ilustratori la Cel mai mare târg de carte pentru copii din lume, cineva din lumea filmului să ia ursul de aur la berlin și altcineva să fie nominalizat la oscar, e posibil ca performanța ta de desenator să treacă neobservată. Pentru că, nu-i așa, filmul a avut întotdeauna fascinația lui. Și e mai facil, aș îndrăzni să spun, se consumă mai ușor decât o carte. Dar asta e o discuție în sine, nu o dezvolt aici.
În schimb aș marca această performanță absolut notabilă – cred că e pentru prima oară când România are două nominalizări la Târgul de carte pentru copii de la Bologna.

Le-am rugat pe Georgiana Chițac și pe Oana Ispir să ne spună două vorbe despre această experiență. Pentru că da, la Bologna se mestecă magiunul în materie de ilustrație pentru copii. Acolo e și ceasul și barometrul și termometrul care măsoară aceste desene. Cifrele sunt următoarele: s-au ales 226 de ilustratori din 3 235 de aplicanți, din 68 de țări. Nu e uluitor?
Felicitări! E așa o bucurie să fiți acolo!

2021 Bologna Finalist Ilustrators aici
Toți cei 226 sunt prezentați aici
 


OANA ISPIR
Pe întâi martie am primit vestea despre faptul că am fost selectată între ilustratorii finaliști ai expoziției Târgului de carte de la Bologna de la câțiva colegi ilustratori.

Am sărit prin casă de bucurie câteva ore, o vedeam ca pe o compensare a faptului că târgul a fost anulat anul trecut, exact când aș fi făcut prima vizită la această Mecca a industriei de carte pentru copii.

Totuși anularea târgului fizic a împins organizatorii spre digitalizare, anul trecut a fost posibilă înscrierea online, până acum se făcea trimițând lucrări originale prin curier. Am înscris cinci lucrări din cartea Mihaelei Coșescu “Cercul” - o poveste despre un părinte plecat la muncă în altă țară și dorul ce se întinde între membrii familiei despărțite. O să îi mulțumesc aici autoarei pentru atenția dată târgului chiar de la începutul colaborării, lucrăriile fiind concepute ca posibile lucrări pentru Bologna.
Dintre cei 226 de finaliști a mai fost făcută o selecție de 77 de ilustratori ce vor apărea în catalogul târgului și în expoziție, așadar entuziasmul meu s-a mai diminuat spre seară. A rămas totuși determinarea de a participa și la următoarele ediții și de a vizita târgul de îndată ce va fi posibil.





GEORGIANA CHIȚAC
La Târgul de la Bologna am ajuns prima dată acum fix 10 ani. Abia mă apucasem de ilustrație. Eram singură. Îmi luasem bilet pentru 3 zile de târg. După o zi jumate eram copleșită și epuizată. Mă simțeam ca un fir de nisip într-o mare de ilustratori care știau să deseneze cel puțin la fel de bine ca mine și care, spre deosebire de mine, mai știau și ce vor. (Nu era chiar așa, dar am realizat asta mult mai târziu). Iar toată marea asta era agitată, vânturată, strecurată de un mare Poseidon hibrid, cu sute de brațe de caracatiță – editurile.
Prin urmare, la mijlocul zilei a doua, mi-am strâns frumos emoțiile și lacrimile în batistuță și am plecat la plimbare pe străzi.
De atunci și până acum am lucrat mult la ilustrația de carte, dar abia anul trecut am reușit în sfârșit să trimit lucrări pentru expoziția ilustratorilor. Era prima dată când acceptau înscrieri on-line, datorită pandemiei. Până atunci, an de an ratam ocazia: ba trecea termenul, ba nu mă încadram in dimensiunile impuse, ba nu eram mulțumită de ce am făcut. Când cauți, sigur găsești un motiv.

Sunt încântată că am fost selectată printre finaliștii ediției 2021. E un semn ca timp de 10 ani nu am muncit degeaba.

Dar acum, uitându-mă un pic la numele celor care nu au fost selectați și a căror muncă o cunosc, uitându-mă și la lucrările celor care au câștigat, nu pot să nu mă gândesc că, în fond și la urma urmei, de la un anumit nivel în sus, e doar o chestiune de hazard, de aliniere a planetelor, de ilustratorul potrivit la juriul potrivit.
Cele cinci ilustrații înscrise în concurs fac parte dintr-un proiect personal. Alături de alte șapte ilustrații, ele însoțesc un scurt text scris de mine, care mă emoționează de fiecare dată când îl recitesc. Prin urmare mai aștept un pic să mă detașez și să pot privi întreg proiectul mai obiectiv, înainte de a decide ce se va întâmpla cu el.




 

Georgiana Chitac Oana Ispir Bologna ilustratie copii

Despre autor

Ciprian N. Isac
Ciprian este licențiat în grafică (Universitatea de Arte, București). Cofondator al Atelierului de grafică, în anul 2005. În anul 2010 pornește Graphicfront, proiect ce include printre altele și seria cărților Grafică fără computer. Lucrează ca graphic designer specializat în publicații și grafică de eveniment (Romanian Design Week, Street Delivery, CNDB, etc). Pe alocuri mai gândește și realizează design de obiect expozițional și gestionează diverse proiecte de echipă.