786 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Ilustratoarea Anca Smarandache ne povestește despre cea mai recentă carte a ei – Libelula de foc. Editura Curtea Veche

De Difuzor GF| 20 Decembrie, 2020 | Categorie: ilustrație | Vizualizări: 708

Libelula de foc e o carte care a venit spre mine într-un moment prielnic astă vară şi m-a ajutat să zburd în continuare cu gândul prin locuri frumoase în perioada de izolare a pandemiei. E o poveste cu ființe mărunte care au o inima mare, iar lucrul acesta mi-a surâs de la prima citire a textului. E o carte despre prietenie, despre schimbări și anotimpuri, despre culori, e cu și despre libelule, e despre un șoricel foarte curios și prietenos, e despre o călătorie și ce poate să-ți aducă ea.

Libelula de foc a fost pentru mine prima colaborare cu editura Curtea Veche și prima întâlnire cu un text scris de Paul Gabriel Sandu. A fost o colaborare care a mers bine din prima. Am stabilit împreună la început câteva detalii legate de machetă, de numărul de ilustraţii iar apoi mi s-a acordat încredere totală la realizarea ilustrațiilor, a copertei şi a forzaţului, lucru care nu mi-a îngrădit deloc libertatea de ilustrare.

 

Pentru ilustrarea acestei cărți am optat ca tehnică ilustrația digitală, după un an aproape plin în care am lucrat în tehnica tradițională. Obișnuiesc să alternez stilurile tocmai pentru a nu cădea în rutină, pentru a descoperi noi modalităţi de interpretare vizuală.


Cartea are un format prietenos iar întreaga călătorie a libelulei şi a şoricelului se întinde pe opt capitole. Având în vedere anul dificil prin care trecem, e de admirat că unele edituri îndrăznesc să mai publice în perioada asta autori români, chiar dacă mai fac mici compromisuri: poate un tiraj mai mic sau o copertă necartonată. E o poveste în care editura a crezut şi s-a străduit să o facă vizibilă şi accesibilă tuturor iubitorilor de poveşti: mici şi mari. Iar eu mă bucur că am ilustrat-o. :)
Recomand cartea Libelula de foc pentru că e o poveste în care descoperi că poţi schimba ceva în lumea în care trăiești, că indiferent cât de mic ești, nu ești singur, iar miracolul poate fi lângă tine.

Text și foto Anca Smarandache


Cartea se poate comanda aici


anca smarandache libelula de foc curtea veche ilustratie copii

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Centrul Ceh, Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro