900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Ce este UX Design-ul?

De Difuzor GF| 23 Martie, 2021 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 1886

Ce este UX Design-ul
UX Design-ul este termenul folosit pentru design-ul care pune în centrul atenției utilizatorul; termen care desemnează procesul folosit pentru a creea produse care oferă experiență semnificativă și relevantă utilizatorilor. Acesta implică proiectarea întregului proces, de la idee la integrare, incluzând aspecte legate de branding, eficiență, funcționalitate etc.

User Experience Design este adesea folosit alternativ cu termeni cum ar fi User Interface Design  și Usability. De fapt acestea sunt incluse în procesul UX Design. Un designer UX este preocupat de întregul proces de achiziție și integrare a produsului, incluzând aspecte de branding, design, proiectare, funcționalitate. Povestea începe cu mult înainte ca dispozitivul să fie în mâinile utilizatorului său.

“Nici un produs nu este insular. Un produs este mai mult decât el însuși. Este un set coerent, integrat, de experiențe. Gândiți-va la toate etapele produsului, sau serviciului, de la intențiile inițiale, la reflecțiile finale, de la prima folosire, la service și întreținere. Faceți-le să funcționeze împreună perfect” – Don Norman, inventatorul  termenului “User Experience”


Produsele care oferă o experiență largă a utilizatorului (cum ar fi, de pildă iPhone-ul), sunt astfel proiectate vizând nu doar utilitatea, sau consumul produsului, ci întregul proces de achiziție, posesie, troubleshooting. Designerii UX nu se concentrează doar la crearea unor produse utilizabile ci la întreaga experiență cu toate ale ei: plăcere, eficiență, amuzament etc.
Prin urmare, nu există o singură definiție a bunei experiențe a utilizatorului. O bună experiență este una care răspunde nevoilor lui specifice, în contextul în care se folosește produsul.

Designerii UX gândesc în raport cu întrebările "de ce", "ce", "cum"
De ce-ul implică motivația utilizatorilor în alegerea unui produs, fie că se relaționează la o nevoie existentă pe care doresc să o rezolve, fie la valori și puncte de vedere pe care utilizatorii le asociază cu posesia și utilizarea produsului.

Ce-ul se referă la lucrurile pe care oamenii le pot face/ obține cu un produs
Cum-ul, se referă la designul funcționalității într-un mod accesibil, plăcut, estetic.

Designerii UX încep cu „de ce-ul”, determinând „ce-ul” și apoi, la sfârșit răspund la întrebarea „Cum”, pentru a încărca cu relevanță experiența userului. În designul de software va trebui ca ,,substanța” produsului să curgă într-un device existent și să ofere o experiență fluidă, perfectă, utilizatorului.UX Design-ul se concentrează asupra utilizatorului
De vreme ce UX design cuprinde întreagul trip al utilizatorului, este un domeniu multidisciplinar – designerii UX provin din diverse domenii, cum ar fi design grafic, programare, psihologie și interactive design. A proiecta pentru oameni, înseamnă să aprofundezi atent accesibilitatea și să răspunzi la multiplele limitări fizice ale utilizatorului, cum ar fi cititul unui text mic, de pildă. Tipologia lucrului unui designer UX variază, dar include adesea cercetarea utilizatorului, crearea de
“personas”, proiectarea unor cadre și a unor prototipuri interactive, precum și testarea în peramanență a designului. Aceste task-uri pot varia enorm de la o echipă la alta, dar vor solicita întotdeauna designerilor să fie avocatul utilizatorilor și să păstreze nevoile acestora în centrul tuturor eforturilor. Acesta este și motivul pentru care majoritatea designerilor UX au un proces de muncă asemănător – în centru este utilizatorul, răspunzând în mod optim nevoilor lui.
 

Designul centrat pe utilizator este un proces repetitiv, în care iei  în considerare modul de înțelegere al utilizatorilor și contextul lor ca punct de plecare pentru întregul proces de design și dezvoltare                                

Aflați mai multe despre UX Design
Puteți să citiți mai multe informații despre acest tip de design de la inventatorul termenului, Don Norman, accesând www.nngroup.com

De asemenea: https://medium.com/tag/ux, Medium.com

Dacă doriți să începeți să învățați acum cum să lucrați în UX Design puteți accesa cursurile fundației Interaction Design Foundation:
www.interaction-design.org/coursesPentru mai multe informații, filme, linkuri accesați www.interaction-design.org
 


Traducerea Bianca Nedelcu
 


UX Design User Interface Design Usability

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro