859 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Invazie 68 Praga, Josef Koudelka - Expoziție de fotografie 17.10.2013 - 23.02.2014, MNAC Anexa

De Graphic Front| 20 Februarie, 2014 | Categorie: muzeu | Vizualizări: 1552

Cu o zi înainte ca trupele Pactului de la Varşovia, sub comandă sovietică, să invadeze Cehoslovacia, Josef Koudelka - pe atunci în vârstă de 30 de ani și renuntând la o carieră de success în ingineria aeronautică - abia se întorsese din România, unde fotografiase comunităƫi de ƫigani. în timpul celor șapte zile din august 1968, Koudelka a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. în același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit “fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui, când amenințarea represaliilor împotriva familiei sale a dispărut, a recunoscut public pentru prima data că el este autorul instantaneelor. Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic. „Expoziția aceasta este despre invazia la care România - singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia - a refuzat să participe. în plus, de România mă leagă și o amintire personală - am fost aici de multe ori și iubesc această țară.” Josef Koudelka

cultural events

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.