898 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Expoziție de fotografie Iosif Berman, Biblioteca Națională a României, până la 31 ianuarie 2014

De Graphic Front| 13 Ianuarie, 2014 | Categorie: muzeu | Vizualizări: 2331

Iosif Berman (n. 17 ianuarie 1892, Burdujeni, Dorohoi - d. 17 septembrie 1941) a fost un fotograf român de origine evreiască. Tatăl lui era un evreu naturalizat în urma participării la Războiul de Independență din 1877. A lucrat ca fotoreporter alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza. A fost fotograf de teren al sociologului Dimitrie Gusti și fotograful oficial al Curții Regale. Nu se cunosc împrejurările în care Berman a învățat tehnica fotografică, dar se pare că îi vizita destul de des pe fotografii din Cernăuți, după cum notează fiica sa, Eliza. 
în anul 1911, merge la București și participă la un concurs pentru ocuparea postului de fotograf, concurs organizat de M.E Papamihailopop, proprietarul revistei „Gazeta ilustrată”. “Bineînțeles, Berman a fost clasat primul, iar Papamihailopop l-a angajat ca reporter fotograf ”nota St. Ignat.
Atașat ca reporter-fotograf unui regiment în timpul Primului Război Mondial, Berman a fost surprins la Odessa de Revoluția Rusă. A ajuns în nordul Caucazului, la Novorosiisk, a întâlnit-o pe viitoarea lui soție, Raisa, s-a căsătorit și tot aici i s-a născut primul copil: o fetiță, Luiza. Din cauza mișcărilor revoluționare ruse este nevoit să se stabilească la Constantinopol în perioada 1920 - 1923 unde a lucrat în calitate de corespondent-fotoreporter pentru mai multe ziare române și străine. în perioada 1925-1938, Berman este fotoreporterul ziarelor Adevărul și Dimineața colaborând în același timp și la "Sportul”. 
(Wikipedia)

Expoziția are și un catalog cu multe fotografii, ce poate fi cumpărat la prețul de 20 de lei.


Iosif Berman

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.