900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Visul lui Adalbert se lansează oficial în România

De Difuzor GF| 25 Aprilie, 2012 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 2088

Visul lui Adalbert se lansează oficial în România la Cinema Pro, vineri, 4 mai.
Filmul în regia lui Gabriel Achim a fost prezentat în premieră la festivalul TIFF 2011. De atunci a colindat din festival în festival prin Europa încercând să își croiască drum spre Cannes și Berlin.
Chiar dacă e prematur să pomenim de succes, Visul lui Adalbert se poate mândri deja cu o reușită semnificativă: aceea că a depășit prejudecata unui alt film despre comunism.
Mai trebuia să existe încă unul? Mai aveam nevoie de așa ceva? Nu aveam destule? Depinde pe cine întrebi.
The Hollywood Reporter, de exemplu, răspunde că, după reacțiile entuziaste de la TIFF, Adalbert va fi primit cu multă căldură la toate festivalurile din lume.
Ceea ce înseamnă ca filmul chiar iese în evidență cu ceva.
Poate prin scenariul scris de împreună cu Cosmin Manolache, autorul Mitologiilor personale de pe saitul nostru. Poate prin încăpățânarea de a filma pe VHS pentru a reda cât mai aproape culorile unor vremuri în care video-urile erau la mare căutare. Poate selecția și jocul actorilor, poate umorul, imaginea, costumele, scenografia sau poate toate acestea la un loc.
Oricum ar fi, bine că se întâmplă!Situația seamănă cu cea a echipei Steaua după Sevilla ’86, eveniment de la care pornește acțiunea filmului. De 26 de ani vedem aceleași și aceleași imagini cu Duckadam care apără 4 penalty-uri consecutive. E o performanță deosebită, dar, prin repetiție, a devenit plictisitoare. și e păcat. Dacă ar mai exista încă două, trei momente de același gen în fotbalul românesc, victoria nu ar mai fi o excepție, ci un obicei, și poate altfel ne-am uita la meciuri.
în cinematografie e la fel: până nu se vor atinge suficiente performanțe, rămânem blocați într-o epocă apusă.
Le urăm așadar tuturor succes și ne vedem la film.

Articole similare: l INTERVIU GABRIEL ACHIM l MITOLOGII PERSONALE l

Visul lui Adalbert
Regia/ Gabriel Achim
Scenariul/ Gabriel Achim & Cosmin Manolache
Distribuția/ Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunțeanu, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Coca Bloos, Mircea Rusu. Viorel Comănici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir și Bogdan Marhodin.
Director de imagine/ George Chiper-Lillemark
Scenografie/ Vali Ighighean
Costume/ Luminița Mihai
Montaj/ Cristian Nicolescu, Ioan ștefan Tatu
Sunet/ Dan-ștefan Rucăreanu, Filip Mureșan, Vlad Voinescu.
Site oficial/ www.visulluiadalbert.ro

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.