895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Sărbătorind accesul la educație prin lipsă de educație

De Călin Torsan| 09 Noiembrie, 2016 | Categorie: bucurești | Vizualizări: 1366

A trecut și Halloween-ul... celebrat cu mare entuziasm și pompă în mai toate școlile României. De-acum, drum deschis către balurile bobocilor liceeni, o afacere extrem de profitabilă. Pentru cine? Asta voi încerca să prezint în cele ce urmează, având grija să nu exagerez, ba chiar să aproximez totul prin lipsă. Deci: o bucată liceu. Vreo opt clase pe an, ceea ce duce la un total de 32. Iau în calcul numai 30 dintre ele. Cam tot atâți elevi pentru fiecare, însumând vreo 900 într-un liceu. Hai să zic că n-or fi prezenți cu toții, deși entuziasmul e incredibil pentru un asemenea eveniment, unde barmanii și vedetele agasante ale momentului nu fac decât să întrețină marea caterincă. Dar vreo 800 tot vor ajunge în club, căci balurile se țin în aceleași locuri unde, de-a lungul anului, se încurajează tacit consumul și vânzarea de droguri. Sau prostituția. Ei vor cumpăra biletele ce costă, în medie, vreo 30 de lei. 800 x 30 = 24.000 lei. în plus, au cică dreptul să invite colegi de prin alte locuri (cei care deja au participat sau vor participa, la rândul lor, la balurile unităților de învățământ de care aparțin). La 800 de indigeni adaug numai 100 de oaspeți, ceea ce este, iarăși, exagerat de puțin. Dar am promis că voi lucra numai cu aproximări prin lipsă! ăștia vor cumpăra bilete de alte 3000 de lei. Una peste alta, devizul urcă la 27.000. De-acum începe distracția cu băutura pe care o vor înghiți tinerii, încercând să se arate mai grozavi decât sunt. în mod aberant, consider că fiecare va bea doar o singură bere, ceea ce duce iute la alți 900 x 10 = 9000 de lei. Evaluarea cheltuielilor ajunge deci la 36.000 de lei. Pentru o statistică onorabilă, nu-mi mai rămâne decât să înmulțesc cu numărul de licee din țară: vreo 105, atâtea câte am descoperit din lista postată pe licee.ro. Iau doar o sută dintre ele, așa că voi ajunge la 3.600.000 de lei. Mecanism economic simplu, dar ucigător, făcând din elev un consumator de showbiz sau clientul nocturn al structurilor turistice cu funcțiuni de agrement (asta-i definiția oficială a cluburilor!), al companiilor de taximetrie și, ferească Sfântul, al medicilor de la Urgențe. Dacă oi fi umflat pe undeva cifrele, îmi cer scuze și restrâng totul la numai trei milioane de lei. La cursul BNR de astăzi, asta înseamnă: 3 milioane RON : 4,5 = 666.666,666 euro. Ciudat număr, ciudate socoteli! Să-nceapă distracția!!!  

  

Despre autor

Călin Torsan
Caut să completez prin cuvinte ceea ce nu pot susține prin sunete. Sau, mai degrabă, invers. Scriu constant, deși sunt foarte convins de confuziile existente în limbajul literar. Și chiar dacă mă-ndoaie neputința cuvintelor. Cărțile și concertele... S-o găsi în ele măcar o brumă de bine pentru cetate. Învăț, așadar, să fiu cetățean. Deși rămân un om revoltat. Și-un Sisif. (Călin Torsan)
 

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.