770 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

O țeapă-n CUR (prin liga Culturală pentru Unitatea Românilor)

De Călin Torsan| 11 Octombrie, 2015 | Categorie: bucurești | Vizualizări: 1313

Cu târnăcopul l-aș face praf într-o jumătate de oră, așa că ce măreție sau noblețe poate ascunde un așa trapez? Peste asta mai vine și locul amplasării lui, exact cât să nu-l bage nimeni în seamă. Ce-i drept, se mai pișă câțiva câini de prin blocurile vecine pe el, dar asta nu se pune: sunt câini de rasă, însoțiți de vecini. După cum se vede, cineva l-a găsit potrivit să-și lipească afișul.
Stema Bucureștiului încearcă să-i dea importanță, chiar dacă personajul din centru este, deopotrivă, izvorâtor de mir și confuzii: îmbrăcat ca legionar roman, bărbatul cu sabie și cruce îl reprezintă astfel pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, cu toate că protectorul capitalei este Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ale cărui moaște se află la Mitropolie. și care a trăit la un mileniu depărtare de romani și de armatele lor. Textul încearcă să-l justifice, ca pe o însăilare plastică încurcată în lipsa criteriilor și măsurii, vorbindu-ne de hrisovul lui Vlad țepeș, deși coroana acvilei ne amintește de Mircea cel Bătrân, sub domnia căruia orașul a devenit capitală de tranziție pentru țara Românească.
Din lateral, chiar nu-l observi. Numai gardul metalic poate să-l facă ghicit, împrejmuind nimicul prin elemenți mumoși, de forma papionului. Dacă s-ar fi nimerit să trăiască aceleași vremuri, țepeș ar fi pus pe urmele lui Poteraș călăul. Rectific: ar fi pus pe urmele lui, potera și călăul.

bucuresti

Despre autor

Călin Torsan
Caut să completez prin cuvinte ceea ce nu pot susține prin sunete. Sau, mai degrabă, invers. Scriu constant, deși sunt foarte convins de confuziile existente în limbajul literar. Și chiar dacă mă-ndoaie neputința cuvintelor. Cărțile și concertele... S-o găsi în ele măcar o brumă de bine pentru cetate. Învăț, așadar, să fiu cetățean. Deși rămân un om revoltat. Și-un Sisif. (Călin Torsan)
 

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.