858 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Rusalii în Olt și prin Argeș

De Anamaria Iuga| 25 Iunie, 2013 | Categorie: obiceiuri | Vizualizări: 2733

În primul rând când vin Rusaliile, în Olt și în Argeș lumea se pregătește intens pentru obiceiurile de pomenire a morților, de Moșii de Oale (sâmbăta înainte de Rusalii), când se face o slujbă specială de pomenire și se împart pomeni (oale, mâncare, vin, apă) rânduite pentru fiecare mort în parte, și de duminica de Rusalii, când se face pomenirea morților la cimitir, se tămâiază mormintele și se împart pomeni.
Bineînțeles, nu lipsește nici obiceiul Călușului, cu rolul său de sporire a belșugului și de a apăra oamenii de boli. Călușul de joacă din duminica de Rusalii, până în prima duminică după Rusalii. Așa era mai demult, se juca mai ales duminica, marțea și joia. Acum doar duminicile. Oamenii au serviciu și scapă mai greu cu zilele libere de la patroni. A doua zi de Rusalii, în unele case încă se mai spală trecătorii și cei ai casei pe picioare, tot de sufletul morților și se mănâncă și colarez, un fel de budincă special pregătită doar în această zi.foto din Tufeni (Olt) și din Hârsești (Argeș) realizate de Ana Iuga

anamaria iuga etnografie folclor romanesc folklore obiceiuri de sarbatori romanian ethnography romanian traditions traditie romaneasca

Despre autor

Anamaria Iuga
ANAMARIA IUGA este etnolog la Muzeul Tăranului Român. Și-a susținut doctoratul cu o teză despre Camera îmbrăcată țărănește pe Valea Izei, Maramureș. Alte cercetări: practici agricole, etnografia fânului, obiceiuri de peste an.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.