883 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

În Joia Mare prin Ardeal

De Anamaria Iuga| 21 Aprilie, 2019 | Categorie: obiceiuri | Vizualizări: 3900

Cum ar fi pregătirile de Paști dacă nu am întâmpina sărbătorile împăcați nu doar cu noi înșine, ci și cu cei care nu mai sunt printre noi? Iată de ce înainte de Paști sunt mai multe zile în care are loc pomenirea membrilor familiei decedați, mai ales în Săptămâna Mare.
În Joia Mare, de exemplu, într-un sat de lângă Turda (județul Cluj) se pomenesc cei care au decedat de-a lungul unui an. Atunci se pregătesc, de către familie, pentru fiecare dintre cei decedați, un pom al mortului împodobit cu de-ale gurii: ouă roșii, mere, turtă dulce, dar și alte dulciuri. Pomul (o ramură de arbust pregătită să fie împodobită) se împlântă într-un colac rotund, ca o pâine, și se pune într-un vas mai mare, în care se aranjează cele necesare pentru o masă plină: un ștergar, farfurie, tacâmuri, o cană. Iar pe lângă pomul împodobit se pun colaci: colaci în formă de scară, pentru că sufletul mortului urcă o scară pentru a ajunge în lumea de dincolo, dar și colaci în forma unui om stilizat, în formă de „8”. La final totul se dă de pomană. Astfel sunt anunțați și cei morți că urmează sărbătorile pascale.

Pe Anamaria Iuga o mai
găsiți aiciana iuga obiceiuri

Despre autor

Anamaria Iuga
ANAMARIA IUGA este etnolog la Muzeul Tăranului Român. Și-a susținut doctoratul cu o teză despre Camera îmbrăcată țărănește pe Valea Izei, Maramureș. Alte cercetări: practici agricole, etnografia fânului, obiceiuri de peste an.