911 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Cu alte cuvinte, cultură cultură dar noi ce ne facem cu / în țara asta? Suzana Dan și al ei an 2017.

De Difuzor GF| 04 Iunie, 2018 | Categorie: meseriași PARTICIPANȚI | Vizualizări: 1420

Am mai băgat în buzunar încă un an, un 2017 plin de momente grele, întâlniri emoționante, experiențe deprimante, proiecte în care m-am simțit mai rău că la un joc de pocker sau un maraton cu probe “surpriză”. Tot 2017 a fost și anul unor întâmplări a căror continuare o aștept cu mare nerăbdare în 2018. În prima luna a anului trecut Asociația Ephemair a primit premiul AFCN pentru promovarea culturii române în străinătate în cadrul Galei Premiilor AFCN pentru ediția aniversară a "Nopții albe a galeriilor" din 2016. A fost o mare mare surpriză, o mare bucurie și o imensă onoare.

Următoarele luni au devenit din nefericire pentru mine o mare pată neagră urmate de reînceperea organizării unei noi ediții NAG alături de organizațiile partenere din orașele participante la acest eveniment. Datorită NAG și documentarului Planeta Petrila am avut marea bucurie și onoare să îl cunosc pe artistul Ion Barbu. Și de aici încolo începe un nou capitol, o poveste care a adus la București o expoziție cu parfum de madlenă “O călătorie spre buricul Pământului” dedicată orașului Petrila, Planetei Petrila și nu în ultimul rând unuia dintre cele mai tragice destine ale culturii românești distruse de regimul comunist: Ion Dezideriu Sîrbu. Timp de o lună în spațiul generos al Rezidenței BRD Scena9 s-au mutat Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român, Colonia Literară Petrila, traseul expozițional al fragmentelor din poveștile acestor muzee nemaivăzute amestecându-se cu instalațiile și lucrările realizate de Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu și Andrei Dăscălescu. Sfârșitul anului a adus cu el programul ART on DISPLAY, o ediție excepțională în care curatorul invitat Mircea Nicolae a selectat lucrări ale artiștilor: Dan Acostioaei, Pavel Brăila, Vlad Nancă, Veda Popovici, Mona Vatamanu și Florin Tudor. Și că o frumoasă încheiere, mulțumită colaborării cu Simona Vilău, curatoare a expoziției retrospective "abNORMAL" deschisă la MNAC, am editat albumul monografic al artistului Gheorghe Rasovszky, primul proiect editorial al Asociației Ephemair.

Toate acestea și multe alte evenimente au avut un background general în care fiecare dintre noi a devenit mai conștient de necesitatea asumării unei răspunderi civice. Cu alte cuvinte, cultură cultură dar noi ce ne facem cu / în țara asta? Cu un ochi la conținutul cultural dar și cu un ochi la ceea ce înseamnă drepturile unui operator în domeniul cultural, am speranța că 2018 o să aducă în mentalitatea comună a societății și a breslei, respectul reciproc pentru munca fiecăruia și poate în plus și o fărâmă de energie și determinare în plus."

 



suzana dan meseriasi guild report

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro