900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

​Anca Coller – 100 % High Quality Art Ash – O expoziție copleșitoare. Până pe 30 noiembrie.

De Anca Coller| 19 Octombrie, 2021 | Categorie: instalație | Vizualizări: 699

”Lucrați demult în acest stil? E impresionant!”
”Eu și prietenii mei ne întrebam dacă ați ars obiectele intenționat sau a existat un incident.”
Răspunsurile mele sunt da și da, a existat un... accident cel mai probabil.

Cum lucrez demult în acest stil? Păi... mereu am speculat parțial întâmplarea, am găsit plăcere în a lăsa lucrurile să se întâmple parțial și să intervin din când în când, atunci când simt că pot potența ceva de acolo... Există o coerență în parcursul meu, recunosc, uneori ușor copleșitoare... Da, iubesc perimarea materialelor, iubesc igrasiile, putregaiurile și culorile lor. Da, spectacolul sinistru al atelierului meu ars nu m-a împiedicat să văd cât de unitar și expresiv devenise din punct de vedere vizual conținutul care a supraviețuit. Este o dominantă grea, nuanțe de negru și cenușiu cuceresc orice obiect, focul și mai apoi apa le transformă. Le distrug ca ceea ce reprezentau și le renasc drept altceva. Mă înclin în fața renașterii. Mă înclin în fața începuturilor, de orice fel... Sunt pline de pasiune, de energie, de încredere, sunt iresponsabile de multe ori, poate arogante, dar plesnesc de vitalitate. Tot încerc să fotografiez expoziția mea. Nu pot reda ce e acolo. Unele lucruri trebuiesc experimentate dinamic, cu toate simțurile active: mirosuri, texturi, subtilități cromatice, sunete, lumina, schimbarea luminii, schimbarea stării de spirit. În ciuda fragilității cu siguranță ar fi mai complex dacă le-am și atinge...(nu recomand, totuși).

Schimbarea. Schimbarea e o constantă, interioară și exterioară. Trăim în ea, suntem schimbare. E constructiv să devenim conștienți și să nu ne mai luptăm, ci să colaborăm. Atunci sufletul se liniștește.

Dacă aș fi ars intenționat, era doar o diferență de poziționare, focul nu eram eu, eu eram intenția. Am rămas intenția. Schimb aparența, ca o larvă care se transformă în alt stadiu de evoluție, esența doar se purifică, se focalizează. Se clarifică intenția, pe care doar o intuiesc. Eu sunt intenția intuită și simțită care traversează această vastă grădină experimentală. Pot fi barocă în aparență, dar am grijă să păstrez o urmă de structură de bază. Baza materială arde. Rămâne esența, prin mine. Rezist. Efemer, desigur.

”Cum ți-a venit ideea să transformi totul într-o expoziție?”
Am văzut potențiala expoziție sub ochii mei, deja exista. Aveam recuzita. Era parte din mine prea tare ca să mă tem de imparțialitatea ready-made-ului pe care dealtfel îl apreciez. Este un exercițiu de umilință când nu devine programatic ci doar admirație profundă, umilă. În cazul meu, povestea se naște din imagine, nu invers. De aici vine confuzia dacă am făcut intenționat sau nu arderea. Este un detaliu... Este o imagine credibilă. Așa sunt poveștile extraordinare, suprareale și credibile, nu ne îndoim nici o clipă că acele lucruri ireale prind viață. Ne putem juca mereu la limită, ca în poveștile lui Eugen Ionesco: ”Imaginile nu sunt imagini. Imaginile sunt imagini.” Da, și cartea aceasta a ars (1, 2, 3, 4 povești), dar a rămas iată în mine, în copiii mei care au râs.  

Imaginile sunt imagini, imaginile nu sunt imagini. Doliul, pierderea, golul în suflet sunt acolo, le port cu mine. Nimeni nu îmi poate da înapoi desenele copiilor de când erau mici, au ars, majoritatea nedocumentate... lucrările mele... le-am simțit atunci, le-au văzut unii oameni, poate există o poză... sunt în altă lume acum, majoritatea. În codul cenușii.

Dar eu, încă stau aici verticală și privesc.

Și filtrez.

Și știu: Imaginile nu sunt imagini, imaginile sunt imagini.  ”Lucrați demult în acest stil?”  Da ” Imaginile nu  sunt  ima gini.  Imaginile sunt imagini.” 


ARTIST Anca Coller

PROIECT 100 % High Quality Art Ash

UNDE Celula de Artă și Carol 53 (parterul casei)

PÂNĂ CÂND până pe 30 noiembrie

PROGRAM joi – vineri 17.00 - 20.00

programare telefonică 0722464953

Text Anca Coller
Foto Anca Coller, Dragoș Radu Dumitrescu, Nadia Crețu


anca coller expozitie

Despre autor

Anca Coller
Pictoriță, fotografă, autoare de instalații, colecționară de orice fel de obiecte inutile și sublime, arhivează imagini mentale, construiește turnuri de fildeș în care poți muri izolat. În timpul liber predă un curs de fotografie la Departamentul de Grafică al UNARTE București, unde s-a întors după ce a studiat Pictura. Crede în artă ca instrument de modelare a sufletului, de schimbare a destinelor și de înseninare a morții.