859 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

TypoTunes - Muzică despre o tipografie utopică. Club Control, astăzi, 17 noiembrie, ora 20.00 (video)

De Graphic Front| 17 Noiembrie, 2014 | Categorie: arte scenice | Vizualizări: 1845

Șase muzicieni și un grafician au creat TypoTunes - colaj-live audio-video, inspirat de procesul tipografic și de mașinile implicate în el. Elemente artistice: înregistrări de teren, muzică electronică, instrumente acustice, text.

Sunetul mecanic generează fascinație pentru muzicieni încă de la începutul secolului trecut. înregistrat, reprodus de orchestre, modificat în softuri, motiv pentru eseuri sonore - sunetul produs de mașină face de-acum parte din ceea ce percepem ca muzică.
Pe lângă senzația pur fizică, a sunetului, ambianța auditivă dintr-o tipografie stârnește reacții puternice față de procesul tipografic în sine, având ca efect o percepție modificată a modului în care informația ajunge spre noi, cititorii sau consumatorii de produse tipărite. (Maria Balabaș)

Soare Staniol
Maria Balabaș - voce, claviaturi
Mihai Balabaș - chitară, efecte
Randomform - electronics
Marina Pîngulescu - vioară
Călin Torsan - fluiere
Gabriel Bălașa - percuții
+
Atelierul de grafică
Ciprian Isac
Fotografii ale concertului de la Cârțișoara

Nici nu mai știu exact când am început să mă gândesc la acest proiect. Probabil toamna trecută, când, în timp ce dădeam BT-uri la cărți prin tipografie, am făcut niște înregistrări video.
La începutul acestui an când totul se liniștise cumva, am picurat în capul prietenilor mei de la Avant'n'Gard ideea unei lucrări video-muzicale țesută pe o temă cu caracter tipografic. Au urmat mai multe sesiuni de înregistrări la Arta grafică, multe vorbe în contradictoriu dar și mai multe care s-au potrivit. Entuziasmul a fost general și ne-a dus înainte.
O primă prezentare a acestui proiect va fi la sfârșitul acestei veri, la Cârțișoara în cadrul festivalului Cuca.
Mulțumesc Ovidiu Daneș (Fundația Dala) pentru încredere, precum și prietenilor de la Avant'n'Gard. Ce va ieși li se va datora în cea mai mare parte. (Ciprian Isac)


Teaser proiect Cârțișoara
Până la prima înregistrare audio despre care știm, plasată undeva către sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, muzica a fost transmisă prin scris sau de la un muzicant la altul. De răspândirea largă a ei putem vorbi abia de la Gutenberg încoace. Exact cu șase veacuri în urmă, în anul 1414, inventatorul din Mainz împlinea șaisprezece ani. Nu cred că se gândea încă la tipar, dar acum, la aniversară, o facem noi în locul lui: o mână de muzicieni, cu cinci degete, firește (Maria, Marina, Călin, Sorin, Mihai și Gabi), alături de un grafician fascinat de structurile ritmice ale utilajelor pe care, ani de-a rândul, le-a observat și ascultat prin imprimeriile unde-și lucra cărțile. TypoTunes - proiecție video murmurată de oameni și mașini. (Călin Torsan)
Teaser proiect și aici www.graphicfront.ro/ro/Film-GF/

Echipa acestui proiect
- Maria Balabaș, keyboards, voce
- Gabriel Bălașa, percuție
- Sorin Păun, electronics
- Călin Torsan, instrumente de suflat
- Mihai Balabaș, chitară, efecte
- Marina Pîngulescu, vioară
+ Ciprian Isac, grafică și concept video.

Mulțumiri Andrei Sârbu (Tipografia Arta Grafică)

cuca ciprian isac calin torsan maria balabas soare staniol video

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.