761 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Bunicul meu a murit în ziua când eu am intrat în studio cu piesele de pe acest album. (Luiza Zan)

De Graphic Front| 01 Martie, 2016 | Categorie: arte scenice | Vizualizări: 1217

Luiza Zan lansează primul album de autor numit Heritage, al şaselea și cel mai important produs discografic din cariera ei muzicală. Cu versurile şi muzica scrisă de Luiza Zan, "Heritage" reprezintă secvenţe reale din viaţa artistei, cu atenţie pentru povestea înaintaşilor ei.

întregul album este dedicat memoriei înaintaşilor mei. Bunica, mama mea si bunicul meu. De altfel, bunicul meu a murit în ziua când eu am intrat în studio cu piesele de pe acest album. A fost.. interesant, să înregistrez acest album chiar în zilele acelea, dar tocmai asta a fost şi ideea acestui album. Să-mi duc mulţumirile mele către ei, pentru tot ce mi-au dăruit şi, în acelaşi timp, să arăt ceea ce las eu mai departe fetelor mele şi celor din jurul meu. (Luiza Zan, interviu pentru Radio France Internationale - Romania)


Heritage este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice şi improvizaţii vocale de o coloristică extrem de variată, compoziţiile Luizei Zan fiind completate de experimentaţii instrumentişti maghiari alături de care a înregistrat acest disc, un disc unitar, un album moştenire, inspirat din povestea muzicală a familiei Zan.
Muzicienii implicaţi în proiect sunt, fără doar şi poate, de excepţie. Hungarian All Stars înseamnă pianistul Sarik Peter şi ghitaristul Gyarfas Istvan, a căror abordare classic-jazz-istică dau o notă de elegantă şi virtuozitate întregului discurs muzical, la basistul Fonay Tibor, specializat în echilibristică instrumentală, sau toboşarul Attila Galfi, de o precizie şi o fineţe proprie doar adevăratelor talente. Albumul a fost înregistrat în Ungaria la studioul Super Size Studios din Budapesta.
Nota de fineţe şi emoţie a întregului album este completată şi de participarea inegalabilei Ioana Mardare, violistă de excepţie, eleva Mariei Zan, care a dorit să aducă propriul omagiu celei care i-a insuflat iubirea pentru violă.

"Piesele de pe albumul Heritage" au apărut cu timpul, nu toate au fost scrise special pentru acest album, unele dintre ele sunt lucrări pe care le-am scris în urmă cu multă vreme. Sunt două piese care apar de exemplu în spectacolul "Năpasta", regizat de Radu Afrim, de exemplu - "Călare", cea mai cunoscută lucrare de pe acest album. Dar sunt şi piese care au fost create special pentru a evoca amintirea mamei mele şi a bunicului meu. Bunicul meu, acordeonist, s-a întâmplat să moară în ziua în care am intrat în studio să înregistrez aceste piese. Albumul este încărcat de o mare emoţie personală, care reiese din piese precum "Her Violin", piesa scrisă pentru şi despre mama mea, sau "Still Sad Silent" în aceeaşi notă melancolică, puţin tristă, dedicată bunicii mele, Mama Jana." (Luiza Zan, interviu pentru WYLFM)

Lansat în România de Fiver House Records, Luiza Zan & Hungarian All Stars vor cânta din albumul "Heritage” la concertul de lansare programat pe 3 Martie, de la ora 21:00, la Clubul țăranului din Capitală (Facebook event, aici: httpss://www.facebook.com/events/737837042983616/). Biletele pot fi achiziţionate prin internet cu ajutorul platformei IaBilet. (https://www.iabilet.ro/). Lansarea şi concertul de la Bucureşti, Luiza Zan & Hungarian All Stars "Heritage", este promovat de Asociaţia Alternativ. Piese din albumul "Heritage" pot fi ascultate aici.
Coperta albumului este semnată de Medicine Madison, iar fotografia de CD este semnată Aleksej Nutz.

Discul va fi promovat în perioada următoare printr-un mic turneu naţional:
- 2 Martie, Cărturești Carusel, ora 19.00
Carturesti  FB event httpss://www.facebook.com/events/
- 3 martie, Muzeul țăranului Român
- 4 martie, artiștii vor concerta la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești,
- 5 martie la Rockstadt în Brașov, iar pe
- 6 martie la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.
- 8 martie vor fi prezenți la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca,
Turneul se încheie pe 9 martie la Casa Studenților din Miercurea Ciuc.
FB Event httpss://www.facebook.com/events/

în ziua concertului de lansare de la Bucuresti, pe 3 Martie de la ora 12:00, Clubul Ţăranului găduieşte conferinţa de presă, unde Luiza Zan alături de Hungarian All Stars, prezintă albumul şi turneul naţional "Heritage".
Vă rugam să confirmaţi prezenţa printr-un mesaj mail la adresa asociatia.alternativ@gmail.com. Pentru a programa interviuri şi informaţii suplimentare, apelaţi Asociaţia Alternativ la telefon 0722.316.033.Despre Luiza Zan
Născută în 1980, Luiza Zan şi-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câștigat primul premiu la un concurs pentru Şoimii Patriei, din timpul epocii comuniste. Ceva mai tâziu, aceeași piesă interpretată la concursul pentru copii ("Frunzuliţa d’alior"), avea să îi aduca cel mai important premiu la Festivalul Internațional “Cerbul de Aur” 2004, la fix o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveția.

La Montreux a avut pentru prima dată șansa de a cânta acompaniată de muzicieni de renume. A fost atunci alaturi de Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim. Anul senzaţional 2004 s-a încheiat cu un alt premiu obţinut la Gala Premiilor de Jazz, eveniment organizat de Radiodifuziunea Română, unde i s-a acordat ”Premiul Confirmării”.

Printre numeroșii muzicieni alături de care a cântat se numără Rick Condit - profesor și saxofonist din Statele Unite care a cântat cu Ella Fitzgerald Big Band, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh,Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother,  Dj Vasile,  McNeeste State University Big Band din Louisianna, Petras Geniusas, Alex Harding, câteva exemple dintr-o lungă lista.
Artista s-a implicat de-a lungul timpului în proiecte muzicale, dar si din alte zone artistice, făcând parte din echipa spectacolului de teatru ”Napasta”, în regia lui Radu Afrim, de asemenea, a apărut în distribuţia spectacolului de dans contemporan ”Visa Game”, alături de Cosmin Manolescu şi Pascal Allio. A scris muzica de film pentru ”Carambol”, ”Circul Vesel” (HBO) şi ”Australia” (HBO).

Luiza Zan a studiat canto clasic timp de 9 ani consecutiv, urmând cursurile Liceului de Artă din Piatra Neamţ și pe cele ale Universităţii de Arte Iași, ca acum să transmita mai departe ceea ce a învătat, fiind un apreciat pedagog. Este adesea invitată în cadrul taberei de creatie ”IconArts”, alături de nume sonore din muzica internaţională clasică şi jazz.

Cariera artistică a Luizei Zan va fi reflectată pe internet de website-ul personal (https://www.luizazan.ro), site care va fi deschis cu ocazia lansarii albumului "Heritage".

 

muzica

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.