900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Trăiască foarfeca și lipiciul!

De Ioana Gruenwald| 06 Ianuarie, 2011 | Categorie: carte | Vizualizări: 4658

începem această secțiune cu lansarea cărții noastre, chiar dacă s-a întâmplat acum o lună. Departe de agitația lunii decembrie, mult mai liniștiți, în acest nou an, vă propunem un fragment dintr-un text ce aparține Ioanei Gruenwald, director al Centrului de Carte Germană. Apărut in Dilema veche, credem că a fost prea puțin citit la data apariției lui. Textul chiar reflectă punctul nostru de vedere; cei care au fost la lansare își pot aminti de vorbele spuse în acea seară.


"...amintirile nu sînt de ajuns ca să înţelegem ce se întîmplă cu grafica de carte - şi nu numai de carte - de la noi; avem nevoie de gesturi ca acestea, de arhivare, selectare, interpretare şi, fireşte, de popularizare a acestei istorii, atîta cîtă este, fiindcă din fericire... este. Sînt convinsă că tinerii graficieni se vor bucura cel mai mult de acest volum şi, să sperăm, şi de cele care vor urma. Tocmai ei, care nu au mini-arhiva de amintiri de care vorbeam, vor fi uimiţi şi vor aprecia mult mai corect profesionalismul „înaintaşilor“. Desigur că se vor amuza de textele naive, proletcultiste sau păşuniste care însoţesc unele lucrări, dar asta nu mai e „problema“ lor. Au lucruri mult mai importante de înţeles. Cum ar fi, de pildă, să găsească forma grafică cea mai potrivită conţinutului şi să nu devină sclavii programelor de calculator. Să ia o foarfecă şi un tub de lipici şi să încerce să rivalizeze cu înaintaşii...."
Textul integral
aici
 

atelierul de grafica grafica fara computer grafica romaneasca ioana gruenwald poster

Despre autor

Ioana Gruenwald
IOANA GRUENWALD este managing partner alături de Oana Boca la agenția Headsome Communications. A inițiat Gala Bun de Tipar, Premiile Industriei de Carte din România. A fost directoarea Centrului de Carte Germană, birou al Tîrgului de Carte de la Frankfurt; organizează de şapte ani ateliere pe teme legate de book design.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.