900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Pe care Yvonne Hasan o cunoști?

De Difuzor GF| 08 Aprilie, 2019 | Categorie: pictură | Vizualizări: 2358

Pe care Yvonne Hasan o cunoști?
Pictorița, profesoara de istoria artei, adolescenta arestată de regimul antonescian, tânăra artistă trimisă pe șantierele socialiste ale patriei, realizatoarea de tapiserii, autoarea unei cărți remarcabile despre Paul Klee și pictura modernă, sau buna prietenă a Ninei Cassian?


YVONNE HASAN (1925 – 2016)| MNAC SPRING OPENING 2019
Când/ Vineri, 19 aprilie, ora 19:00
Unde/ Muzeul Național de Artă Contemporană
În cadrul vernisajului noului sezon expozițional MNAC SPRING OPENING 2019

În prezent, Yvonne Hasan este amintitǎ cel mai des în rolul de profesoarǎ de istoria artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu". În egală măsură ar putea fi invocatǎ ca: adolescentă evreică arestată sub legile antonesciene; elevǎ urmând cursurile de artă ale Școlii Maxy; tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste ale patriei; pictorița interesată de o viziune „sinoptică” – manifestatǎ în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăți de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondență folosite, materiale textile rupte de timp; realizatoarea de tapiserii în care tradiția întâlnește forme expresioniste; teoreticiana artei, cea care profesează la Institut din anul 1956 până în 1982; autoarea unei cărți remarcabile ca „Paul Klee și pictura modernă”. Toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenție deosebită și a cǎrei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacǎ nu sunt privite în ansamblu. (Adrian Buga)

Curator/ Adrian Buga
În colaborare cu/ Alexandru Solomon
Coordonator MNAC/ Mălina Ionescu

19.04.2019 – 16.06.2019 | Etaj 3
Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.Căutând scoici/ 1978 (tehnica mixta pe carton)/ 100x70 cmSiluetă/ 1974 (tehnica mixta pe carton)/ 70x51 cmYvonne Hasan în atelier/ cca 1975


Yvonne Hasan, Petre Solomon, Nina Cassian

Yvonne Hasan Alexandru Solomon Adrian Buga

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro