900 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

”De la Patimi la Înviere” – Prima expoziție Adela Alexe. Centrul Cultural Polykastro – Grecia

De Difuzor GF| 19 Aprilie, 2022 | Categorie: pictură | Vizualizări: 853

Adela Alexe: ”De la Patimi la Înviere” este titlul expoziției mele de la Centrul Cultural Polykastro din Grecia în care expun pentru prima oară în aceste zile.
Cu doi ani în urmă, am început lucrul efectiv la acest proiect de sertar care îsi aștepta un timp prielnic pentru realizare. De ce am ales tema asta, care este probabil cea mai încărcată de dramatism din întreaga istorie a creștinismului și implicit din iconografie? Cu siguranță, în alegere, un rol  important l-a jucat presiunea evenimentelor pandemiei, care se cerea cumva echilibrată și preschimbată. Atât slujbele din Săptămâna Patimilor și implicit iconografia acestei perioade ne transmit că suferința este un ingredient etern al acestei vieți pe care nu putem decât să ni-l asumăm după modelul hristic.

Așadar, am lucrat nouă icoane pe hârtie Hahnemuhle, 300 mg, cu dimensiunea 87 x 67 cm, în tehnica temperei cu ou și am experimentat pe alocuri și o combinație de cerneluri cu tempera. Cromatic, am folosit tetracromia antică, adică utilizarea exclusivă a doar patru culori: roșu, ocru, negru și alb. Este o paletă simplă care însă permite amestecuri complexe și unitare.

În completarea  spațiului pus la dispoziție am expus și lucrări dintr-o altă serie cu Martiri ca o continuare ideatică a Patimilor, plus o serie de cinci Serafimi ca o trecere între teme.
În concluzie, am gândit evenimentul ca pe o introducere în atmosfera sărbătorii Paștilor, iar după doi ani de lucru în atelier este un moment de deschidere și întâlnire cu ceilalți și un prilej de mare bucurie!

Sunteti invitați cu drag!Dacă ți-a plăcut acest articol, donează 1Eu redacției Graphic Front, 
ajută-ne să păstrăm blogul curat de publicitate.

 

  
 
 
 

 

adela alexe pictura icoane grecia

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro