772 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Grădini {Im}Posibile. Atelier de carte la Street Delivery 2017

De Ciprian N. Isac| 22 Martie, 2018 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 1140

În al doilea an consecutiv la Street Delivery, atelierul de carte a propus o temă de care cred că nu s-a ocupat nimeni până acum. Oricum nu a făcut-o în acest fel.
Legată în 13 exemplare, în două formate, cartea a adunat la un loc 10 oameni care au scris, au fotografiat, au legat, au serigrafiat, au printat. Totul s-a făcut în nici două săptămâni și s-a finalizat în stradă în cadrul atelierelor Meserie SD. Aveți 20 de fotografii mai sus. Lucrarea a fost a doua din seria Street Delivery Books, începută anul trecut cu aceasta.

Urmărind tematica ediției - Grădini posibile, cartea pune în lumină o anumită tipologie de grădină— întâlnit frecvent în București, acel tip de teren neconstruit, împrejmuit cu un gard de construcții, pe care vegetația a crescut în abundență, în jur de 20 de specii de plante identificate la prima mână.
Ceea ce au în comun aceste spații este de regulă caracterul lor privat, inaccesibil, abandonul și efemeritatea. Aceste grădini sunt „în așteptare”; cresc, și cu timpul dispar, de multe ori în favoarea proiectelor imobiliare. Își ating doar potențialul biologic. Inaccesibilitatea lor le face {im}posibile.

În acest fel (și la un palier mult mai intim), aceste grădini nu aparțin nimănui. Nici bucureștenilor, nici proprietarilor. Pentru bucureșteni ele sunt dovada haotică și cumva dezolantă a unei distrugeri specifice. Pentru proprietari sunt doar dovada că proiectele imobiliare fie au murit din fașă, fie nu s-au împlinit încă. Sunt grădini de trecere, provizorii. Sunt grădini în pofida oamenilor (proprietari ori ba), dar întru totul în spiritul Bucureștiului, orașul care-și refuză cu îndârjire planurile de  viitor și se retrage mereu spre sălbăticia neașezării ce-i este definitiv specifică. (Silviu Dancu)

Ele au apărut sub forma unor „haite” vegetale care au colonizat treptat șantiere neterminate sau curţi abandonate. Iar după ce vegetaţia a pus stăpânire pe ele, aceeași vegetaţie a devenit cămin pentru numeroase specii de insecte, șopârle, păsări și mici animale. (Alexandru Mexi)

Specii de plante ale acestori "grădini"
- Abies alba (brad alb)
- Acer negundo (arțar american)
- Acer platanoides (paltin de câmp)
- Ailanthus altissima (fals otețar)
- Cornus sanguinea (sânger)
- Fraxinus excelsior (frasin)
- Hedera helix (iederă)
- Juglans regia (nuc)
- Morus alba (dud alb)
- Populus alba (plop alb)
- Prunus cerasifera (corcoduș)
- Parthenocissus quinuefolia (Vită-de-Canada)
- Parthenocissus inserta (Vită-de-Canada)
- Pinus nigra (pin negru)
- Robinia pseudoacacia (salcâm)
- Rubus ribes (mur)
- Tilia tomentosa (tei)
- Ulmus minor (ulm)
- Vitis vinifera (viță-de-vie)


Echipa atelierului/ Grapho_Mat, Atelierul de grafică
- Andreea Mihaiu
- Andra Pavel
- Mihai Popescu

Design/ Grapho_Mat + Ciprian N. Isac

Texte
Silviu Dancu
Florin Prună
Dorothea Hasnas
Alexandru Mexi
Grapho_mat

Coordonator proiect/ Ciprian Isac

Proiect susținut de Fundația Cărturești

Financiar/ Ioana Crețu


 

ciprian n. isac atelierul de grafica book design

Despre autor

Ciprian N. Isac
Ciprian este licențiat în grafică (Universitatea de Arte, București). Cofondator al Atelierului de grafică, în anul 2005. În anul 2010 pornește Graphicfront, proiect ce include printre altele și seria cărților Grafică fără computer. Lucrează ca graphic designer specializat în publicații și grafică de eveniment (Romanian Design Week, Street Delivery, CNDB, etc). Pe alocuri mai gândește și realizează design de obiect expozițional și gestionează diverse proiecte de echipă.