895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Femei în afișul polonez - UNA Galeria, 18-30 noiembrie 2019

De Difuzor GF| 07 Noiembrie, 2019 | Categorie: graphic design afiș | Vizualizări: 1544

Expoziția „Femei în afișul polonez” își termină călătoria prin România și Republica Moldova. O nouă selecție cu lucrări aparținând unor reprezentanți de marcă ai Școlii Poloneze de Afiș ajunge la București. Expoziția formată din peste 40 de afișe poate fi văzută în perioada 18-30 noiembrie 2019 la UNA Galeria.

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. „Școala Poloneză de Afiș”, cum este denumit acest curent în artă, și nu o școală existentă fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic. Cele mai interesante exemple ale acestei arte, ale cărei protagoniste sunt femeile pot fi văzute în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la UNA Galeria din București.

Expoziția, realizată pe baza celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește patruzeci de lucrări realizate de renumiți graficieni polonezi.

Printre autorii afișelor prezentate la București se numără precursorii Școlii Poloneze de Afiș, precum Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și lucrări ale unor creatori din tânăra generație, printre care un loc important îl ocupă femeile, precum Kaja Renkas, Patrycja Longawa, Starowicz Monika sau Amelia Marcelina.

Expoziția oferă posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale. Lucrările au fost alese special în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez anul trecut, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obținerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot.

Expoziția va fi prezentată în perioada 18-30 noiembrie 2019. Poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, la UNA Galeria, str. Băiculești 29.

Sursa Culturapoloneza.ro


Expoziția s-a realizat cu sprijinul Institutului Polonez.

Afișul evenimentului aparține artistei
Miśka Starowicz 

Krzysztof Dydo Kaja Renkas Patrycja Longawa Starowicz Monika Amelia Marcelina Miśka Starowicz afișul polonez polish posters poster

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro