858 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Dragoș Lumpan - Ce a însemnat pentru mine implicarea în acest album.

De Difuzor GF| 24 Iulie, 2018 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 2090

În 2006 am primit invitaţia de a realiza fotografii pentru un proiect deosebit. Iniţiatorii doreau o altă perspectivă asupra mănăstirii, îi citez: „În albumele făcute până în prezent, mănăstirea a fost prezentată aproape exclusiv la nivelul zidurilor, picturii şi tradiţiilor, pierzând esenţa acesteia - viaţa monahală şi scopul ei. Ne dorim realizarea unui album de fotografie care să surprindă bogăţia, lumina şi bucuria vieţii duhovniceşti din mănăstire şi care să îndemne spre creştere spirituală.” Un proiect foarte frumos, poate prea îndrăzneţ, dar cu siguranţă pe gustul meu. Aşa că, în 2006, în perioada Postului Mare și a Săptămânii Luminate, am stat trei săptămâni la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Și am făcut fotografii pentru albumul „Chipuri de viață monahală”. Înainte să plec părintele stareţ mi-a zis mai în glumă, mai în serios: „Să ne revedem peste 10 ani la un nou album!” Atunci a părut ceva foarte îndepărtat, incert... Dar, acum țineți în mâini acest album!

Absolvent de film și de teologie, Dragoș Lumpan este autorul mai multor albume de fotografie: „Ultima Transhumanţă”, „Chipuri de viaţă monahală”, „Fotografii mişcate” (e-book). Semnează regia şi imaginea pentru filmele documentare: Ultima transhumanţă, Matache. Berzei – Buzeşti, Sulukule meet M&M, Evliya Çelebi Road. Este implicat și în alte proiecte de lungă durată: „1984-2014” (realizat împreună cu fiul său și care urmărește schimbările din ultimii 30 de ani din unele țări din fostul bloc comunist), „Urşi şi alte măşti” (un proiect fotografic de peste 5 ani care documentează obiceiurile de Anul Nou), „Muntele Athos”. În fotografiile şi filmele sale se regăsesc două preocupări constante: oamenii în mediul lor obişnuit şi redarea atmosferei.

Editat de Mănăstirea Sihăstria Putnei edited by
Fotografii Dragoș Lumpan, monah Sofronie Fischer
Texte preot father Constantin Necula texts


Graphic Design Atelierul de grafică, monah Sofronie Fischer
Prelucrare foto Ciprian Udrescu, monah Sofronie Fischer
Traducere Tiberiu Neacșu
Tipar Editoriale Bortolazzi STEI, Italia
 

dragos lumpan book design atelierul de grafica book design ciprian n. isac

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro