853 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Un mic tratat de filozofie poetică deghizat într-o carte simplă. O nouă apariție la Editura Frontiera.

De Difuzor GF| 28 Octombrie, 2021 | Categorie: ilustrație | Vizualizări: 596

Cartea pentru copii din România mai are încă de recuperat la capitolul autori și ilustratori-reper. Wolf Erlbruch este un astfel de nume de neocolit din piața de carte pentru copii și pare că s-au copt timpurile pentru a-l citi și în limba română.

Wolf Erlbruch este genul de autor care îți cere efort pentru a ține pasul cu el. Nu te poți uita la o carte de Erlbruch și spune: Am mai văzut așa ceva. Desenul lui are ceva rudimentar, nefinisat, foarte apropiat de desenele copiilor. Decupează hârtie și scrie peste ea, face colaje, se joacă cu liniatură de caiete școlare – ne lasă impresia că biroul lui arată ca al unui elev. Lucrează cu cele mai accesibile materiale, curat, minimalist, și totuși impresia finală este năucitoare. De unde senzația de altceva?

Probabil pentru că Wolf Erlbruch ia în serios cărțile pentru copii – așa cum copiii iau în serios jocul. Scrie povești despre moarte, despre naștere, despre întrebări filozofice mari, ascunzându-le în povești simple, pe care îți zici că le-ai fi putut scrie și tu, la o adică. 

„Marea întrebare” este o astfel de carte simplă – de fapt, un mic tratat de filozofie poetică deghizat într-o carte simplă. Întrebarea (nerostită) de la care pleacă povestea o ghicim din răspunsurile care se adună pagină după pagină: de ce am venit pe lume? Răspund, pe rând: fratele cel mic, pisica, pilotul, bunica, pasărea, omul uriaș, cifra trei, câinele și mulți alții. Fiecare are un răspuns diferit, pe măsura experienței lui de viață. Ca să îmbrățișezi norii, răspunde pilotul. Ca să ai încredere, șoptește orbul. Ca să latri uneori la lună, își dă cu părerea câinele. 

Sfârșitul cărții ne invită pe noi, micii sau marii cititori, să notăm răspunsuri noi la Marea Întrebare. Ne așteaptă o foaie liniată de caiet, ca o temă din alte vremuri, dar lăsată acum în seama libertății noastre.

Cartea „Marea întrebare” a fost distinsă cu premiul Bologna Ragazzi în 2004.

Puteți comanda această carte aici

Wolf Erlbruch este unul dintre cei mai mari ilustratori și autori de cărți pentru copii din Germania. Cariera sa de ilustrator inovator a fost distinsă cu prestigioasele premii Hans Christian Andersen pentru ilustrație (2006) și Astrid Lindgren Memorial pentru întreaga operă (2017). Motivația juriului care a oferit premiul Astrid Lindgren: „Wolf Erlbruch face accesibile cititorilor de toate vârstele marile întrebări existențiale. Cu umor și omenie, autorul aduce universul la scara noastră. Ilustrațiile sale demonstrează o excelentă stăpânire a tradiției și deschid totodată noi drumuri creative. Wolf Erlbruch este un vizionar cald și atent.”

  

Acest advertorial a fost achiziționat de Editura Frontiera 
Pentru a beneficia de un pachet de promovare, vă rugăm accesați
 acest link


 

 

editura frontiera ilustratie Wolf Erlbruch advertorial frontiera

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro