859 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Stefan Bleekrode și fantastica lume a lucrărilor lui.

De Difuzor GF| 12 Septembrie, 2018 | Categorie: ilustrație | Vizualizări: 1393

M-am născut la Eindhoven, Olanda în 1986. La vârsta de unsprezece ani, în 1997, tatăl meu m-a dus într-o excursie de o zi la Paris și acolo m-a cuprins dorința de a reproduce pe hârtie toate impresiile din oraș. Întors acasă am primit o coală mare de hârtie și din memorie am reprodus Parisul. Eram un pic stângaci, dar era un început pentru ceea ce urma să vină. Mă știu desenând de când am putut ține în mână un creion, dar această călătorie mi-a declanșat dorința, necesitatea de a reproduce tot ce am văzut.
Din acel moment, am început să studiez tot ce-am găsit desenat in creion văzut  dintr-o perspectivă a păsărilor. Cel mai mult m-au fascinat orașele medievale ale Flandrei, la sfârșitul anilor '90, cu cămările lor gotice, catedralele medievale înconjurate de case ale burgheziei de secol al XVI-lea.
Curând, atenția mea s-a mutat către Italia renascentisă care m-a captat cu totul. Bazându-mă pe imaginile ghidurilor de călătorie și imaginația proprie am creat versiuni ale orașelor italiene pe hârtie, desprinse puțin de realitate, ca și cum le-aș fi descoperit pentru prima oară în 2002 în primele călătorii la Roma, Napoli și Pompei.
Inspirat de impactul extraordinar al artei din muzee, ușor m-am îndreptat spre pictură, abandonând desenul, precum mulți o fac. La câteva luni după ce vizitasem Roma, o vizită a
Galeriei Naționale din Londra m-a pus bine pe această direcție. Cumva Londra îmi plăcea mai mult.
În 2004, în timpul unei alte vizite la Londra, am fost destul de norocos să văd retrospectiva lui
Edward Hopper la Tate Modern, care, folosind Londra ca subiect principal, mi-a oferit un real exemplu și m-a ghidat în exprimarea propriilor impresii în ulei.

Cred însă că am reușit să-mi dezvolt un stil propriu în pictură abia în 2006, după ce am văzut picturile lui
Andrew Wyeth în Philadelphia. Din acel an desenul a rămas o preocupare secundară, cea mai mare parte a timpului meu era dedicată picturii în acuarelă sau tempera cu ou.
Între 2006 și 2012 am făcut doar 5 desene urbanistice în medie pe an. Interesul pentru desenele alb-negru era destul de mic iar picturile se vindeau doar ocazional. Acest lucru s-a schimbat spectaculos după un one man show pe care l-am avut la o mică galerie din Bern, Elveția. Galeria a insistat să expunem desene și nu picturi. Am fost de acord și lucrarile s-au vândut în două zile.

De atunci am dezvoltat în mod constant tehnica desenului în cerneală, am încercat să rafinez mai mult, să creez o senzația mai mare de spațiu și perspectivă și să adaug o atmosferă în plus folosind lumini și umbre.

De atunci, în afară de Londrei și New York-ului, orașele pe care le frecventez în mod obișnuit sunt Budapesta, Veneția, Napoli, Genova, Boston, Berna, Roma, Barcelona și multe altele. Chiar și Bucureștiul și unele orașe din Transilvania n-au scăpat atenției mele.

Din 2014 lucrez cu o galerie bine cunoscută din Utrecht, (NL) și după mai multe emisiuni de succes și numeroase articole de presă, mă pregătesc pentru primul meu spectacol muzeal care va avea loc la începutul anului 2019 la Muzeul orașului Amersfoort (NL) 

 

Stefan Bleekrode grafica pictura urban

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro