895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Albinele lui Piotr Socha vă dau întâlnire în stupina Editurii Frontiera

De Difuzor GF| 15 Februarie, 2022 | Categorie: ilustrație | Vizualizări: 899

Prima carte gigant de pe rafturile editurii Frontiera ni se lipește de mâini ca mierea, și nu e de mirare: „Albinele” este o rară mixtură de ilustrație, informație și fascinație. 

Publicată deja în peste 30 de limbi și onorată cu distincții ca Cea mai frumoasă carte din Polonia (2015), White Ravens (2016) sau Premiul German pentru Literatură de Tineret pentru cea mai bună carte de nonficțiune (2017), enciclopedia ilustrată de Piotr Socha și-a deschis de curând aripile și la noi în țară. E antrenată pentru drumuri lungi, peste poteci întortocheate, să-și întâlnească toți cititorii curioși de hoinăreli prin microuniversul albinelor.
 

[Știați că, uneori, albinele dansează? Dar că Alexandru Macedon, după ce a murit, a fost transportat într-un butoi de miere, pentru a fi conservat pe tot parcursul drumului extrem de lung spre casă? Știți cine a fost înțepat de 2444 de ori de albine și a supraviețuit?]

Între paginile cărții, autorii jonglează des cu distanța focală: de la zoom in prin cotloanele minuscule ale vieții și obiceiurilor în familia apidelor, la zoom out pentru toate modurile în care albinele își spun cuvântul în evoluția lumii noastre de peste 100 de milioane de ani. Informațiile științifice sunt împletite cu tot felul de curiozități amuzante, iar ilustrațiile expresive, glumețe, deconspiră pasiunea creatorului pentru caricatură. 

Piotr Socha (n. 1966) a absolvit Academia de Arte Frumoase și Design din Varșovia, studiind ilustrația de carte sub bagheta profesorului Janusz Stanny. Este designer grafic, ilustrator de carte și unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști polonezi. A crescut printre albine, fiind fiu de apicultor amator. Preferata lui e mierea de hrișcă, iar trasul cu ochiul în prisaca părinților în ultimii 40 de ani l-a apropiat de viața zumzăitoare din stupi suficient cât să-i stârnească pofta pentru o documentare laborioasă. 


Pentru enciclopedie, a lucrat ca o albină: fiecare dintre ilustrațiile care ne încântă pe noi când îi răsfoim cele 80 de pagini mărețe a trecut printr-un proces minuțios de creație. De la schițele în creion pe hârtie, până la aplicarea culorilor vibrante și a finisajelor digitale, ilustratorul a dat din aripi zile întregi. Cu popasuri prelungite prin grădinile ilustrației botanice, pentru colectarea celor mai mici detalii ale plantelor melifere. 

 

Texte de: Wojciech Grajkowski (n. 1980), doctor în biologie, autor de manuale școlare și trainer de ateliere științifice pentru elevi și profesori.

Traducător: Ioana Diaconu-Mureșan, coordonator de programe în cadrul Centrului de Limbă și Literatură Poloneză de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Frontiera.

Acest advertorial a fost achiziționat de Editura Frontiera. 
Pentru a beneficia de un pachet de promovare, vă rugăm accesați acest link


editura frontiera ilustratie advertorial frontiera White Ravens Alexandru Macedon Piotr Socha Ioana Diaconu-Muresan Babeş-Bolyai

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro