895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Expoziția "Albrecht Dürer. Gravura germană în secolul al XVI-lea" se prelungește până pe 1 Aprilie

De Difuzor GF| 21 Martie, 2022 | Categorie: ilustrație | Vizualizări: 1579

În data de 4 martie a.c., ora 12, Biblioteca Academiei Române a fost deschisă expoziția cu titlul Albrecht Dürer. Gravura germană în secolul al XVI-lea, organizată cu ocazia aniversării în 2021 a 550 de ani de la nașterea artistului, eveniment ce nu a putut fi sărbătorit anul trecut din cauza pandemiei de Covid-19.

Expoziția  a fost vernisată de domnul Vicepreședinte al Academiei Române, academician Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Arhitectură şi Arte Vizuale al Academiei Române și cuprinde o perioadă largă a artei gravurii germane. De la gravorii Cărților de joc, răspândite la ora actuală ici şi colo în lume, la gravuri ale Maestrului E.S., multiplicate prin gravurile executate în special de Israel Meckenem, acele imago mundi din cărțile lui Wolgemuth şi Pleydenwurff, maeştrii lui Dürer, dar şi la capodopere ale artei lui Hans Burgmair, ca Triumful Împăratului Maximilian I, ale lui Lucas Cranach, precum Penitența Sfântului Ieronim sau Turnirele, serbări ale artei de curte din Evul Mediu şi Renaştere, mici capodopere ale lui Georg Pencz, Hans Sebald Beham, sau Virgil Solis. Planşele, în tiraje prețioase din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, reproduc lumea germană a acelor vremuri pline de frământări politice şi mai ales religioase, profund înrâurită de goticul internațional.

O mare parte a expoziției cuprinde gravuri pe metal şi gravuri în lemn ale lui Albrecht Dürer (1471 - 1528), de la ciclul fantastic şi misterios din 1498 intitulat Apocalipsa Sfântului Ioan de Pathmos, la alte serii de gravuri precum Patimile, gravate în metal, Penitența Sfântului Crisostom sau cea a Sfântului Ieronim. Gravuri enigmatice şi moralizatoare precum Nemesis, ca și alte gravuri pe lemn, Viața Fecioarei, Marile şi Micile Patimi, ca să menționăm doar câteva dintre capodoperele acestui mare artist german. Chiar dacă lucrările redau episoade biblice sau mitologice, ele reflectă realitatea lumii germane, interioarele, costumele şi mai ales, peisajele din locurile pe care le-a vizitat artistul.


Expoziția poate fi vizitată în perioada 4 – 1 aprilie 2022, orele 9 –14, la sala de expoziții a Bibliotecii Academiei Române.
Sâmbătă și duminică închis

Intrarea este liberă.


 

Sursa materialului: Biblioteca Academiei


Dacă ți-a plăcut această recomandare, donează 1Eu redacției Graphic Front, 
ajută-ne să păstrăm blogul curat de publicitate.

 

 

durer biblioteca academiei razavan teodorescu Lucas Cranach aquaforte

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro