858 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Mari regizori cehi. Festival de film cehoslovac, 1-5 Iunie

De Difuzor GF| 27 Mai, 2013 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 2511

Conspirators of pleasure 1996
Centrul Ceh pune la cale, la începutul lunii iunie, o vizionare de filme cehe, contemporane și clasice, cunoscute și necunoscute, ce vor fi proiectate în patru locații diferite. După ce vă veți plimba periscopul pe suprafața colorată a pânzei cinematografice, sunteți așteptați și bineveniți la o petrecere unde să vă deocheați, ținută la Palatul știrbei, în prezența regizorului Jiří Menzel.


Conspirators of pleasure 2012
Vorbind despre cinematografia cehoslovacă, ea a luat amploare, ca și designul, în anii '60 în una din cele mai puternice școli cinematografice est-europene, cu un stil pronunțat, care îmbină mult umor, de cele mai multe ori ironic sau negru, cu candoare și tandrețe. Noul val cehoslovac va fi bine reprezentant în festival de către trei dintre regizorii cei mai buni ai lui: Juraj Herz (Ferat Vampire, The Cremator), Miloš Forman (Amadeus) și Jiří Menzel (I Served the King of England, Capricious Summer și The End of Old Times). Filmele vor rula la Palatul știrbei, Grădina Muzeului George Enescu și în garajul Ciclop, parcarea ascunsă de pe bulevardul Magheru, unde se va proiecta pentru prima dată. Pe deasupra, suprarealistului-autoproclamat Jan Švankmajer îi va fi dedicată o noapte cu scurt-metraje și un lung-metraj, în spațiul industrial transformat în sală de dans contemporan WASP. Spectatorii vor viziona filmele cu o bere cehă in mână, iar daca vin la toate proiecțiile, primesc un cadou din partea Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Amadeus 2011
The Cremator 1989
Ferat Vampire 1983

Capricious Summer 1968
Filmele vor rula cu măștile pe față, sub forma afișelor de film Terry Posters, venite tot din Cehoslovacia. Colecția aparține unei bande de cinefili din Praga, care mai dețin două cinematografe de artă, Aero și Světozor. Legenda (care a devenit tradiție) spune că Terry Gilliam a dat numele celebrei colecții, atunci când a poposit la Aero, în 1999 și s-a scuturat de șosete într-una dintre dezbaterile cu publicul său, care a avut loc la Aero. Echipa l-a contactat mai apoi, Terry și-a dat acordul, și așa au ajuns șosetele lui Gilliam cap de afiș, cu ghilimelele de rigoare; însă lansarea brandului a luat loc în 2005, ceremonios găzduită de nașul care l-a botezat. Terry Posters vinde afișe cu autograful original al artistului și vin din secolul al XX-lea, din anii '50 încoace. Se mai specializează de asemenea în filme DVD și literatură de film, în concordanță cu calitatea proiecțiilor de la Aero și Světozor.


Amadeus 1984
Capricious Summer 1968

The Cremator 2012

CZECH FILM HUNTING, 1 - 5 iunie 2013


Program

Sâmbătă, 1.06 / 21:00 / Ferat Vampire / @ Garajul Ciclop

Duminică, 02.06 / 21:00 / Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu

Luni, 03.06 / 21:00 / Švankmajer Night / @ WASP

Marți, 04.06 / 21:00 / The Cremator / @ Garajul Ciclop

Miercuri, 05.06 / 21:00 / Menzel Night / @ Palatul știrbei


Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

afise film afise vechi film posters grafica anilor 50-70 old posters posters of the 60s scurt metraj

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.