852 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Expoziție de fotografie, Arbori Bătrâni - Florin Ghenade. Vineri, 6 noiembrie, în spațiul Kube Musette, Bd. Calea Victoriei, nr. 114.

De Graphic Front| 11 Noiembrie, 2015 | Categorie: fotografie | Vizualizări: 2183

Florin Ghenade, Părul din Saschiz, jud. Mureș

Arbori fotografiați în întunericul nopții dar luminați, ascunși dar arătați, documentați dar neînțeleși. Părul Tătarilor, Bradul lui Tudor, Stejarul cu clopot, Fagul împăratului. Din Ciohorani, din Samurcășești, din Dioști, din Muncelu. Sunt câțiva din arborii bătrâni fotografiați de către Florin Ghenade. Timp de trei ani a bătut drumurile și pădurile în căutarea lor alături de Cristian Stănoiu. A documentat meticulos, a petrecut timp cu ei, a așteptat noaptea pentru a-i prinde singuri și a redesenat harta României cu frunze de stejar, castan, păr, plop și tei.
Tot acest patrimoniu biologic a generat apoi un proiect pe care Galeria Posibilă și curatorul Sandra Demetrescu îl propun în această toamnă în Timișoara și București.
Construit aparent ca un demers artistic materializat în două evenimente expoziționale proiectul e mai mult decât atât. Este un laborator de cercetare interdisciplinară, o ocazie de a privi acești arbori exemplari cu ochi de biolog și antropolog. Deoarece expoziția de la București va fi dublată de o conferință ținută de Tibor Hartel și Ioana Popescu. Arborii bătrâni de neînlocuit ori Toți acești arbori exemplari vor fi căile pe care cei trei specialiști vor revela auditoriului importanța acestor documente vii.
Arbori Bătrâni este un instrument de a atrage atenția asupra unui subiect sub-reprezentat și de a aduce mai aproape de conștiința publică valoarea lor, dar și dificultățile în raportarea generală la aceștia, spune curatorul Sandra Demetrescu. Ei sunt deja parte a memoriei colective prin legende, întâmplări și personaje istorice de care își leagă numele. Sunt dovezile lor vii. Altfel de dovezi.
”împăcarea contrariilor” (Coincidentia oppositorum) semnul sub care autorul și-a pus acest proiect este propriu și celui de-al doilea subiect al proiectului: fotografia. Ea este la rându-i contradictorie. Ceea ce se vede și ceea ce, deopotrivă, nu se vede, fiind implicit, fac fotografia să vorbească, să transmită informații, în același mod în care lumina și umbra fac fotografia să existe. Florin Ghenade

în spațiile alese pentru a pune cât mai bine în evidență arborii vor fi prezente fotografii de mari dimensiuni, un video, și un exemplar al unui viitor album de fotografie ce va cuprinde peste 30 de copaci seculari și fragmente din conferință.

Cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)
Parteneri WWF, Remarkable Trees of Romania, Fundația Propatrimonio, Asociația 37, Revista Zeppelin, Revista Igloo, Revista Arta, National Geographic, GraphicFront, Think Outside The Box, The Institute

Detalii despre programul evenimentelor și al conferințelor pot fi găsite pe www.facebook.com/Galeria-Posibilă

curator Sandra Demetrescu, video Cristian Stănoiu
Timișoara, Muzeul de Artă, 9 - 25 octombrie, Vernisaj 9 octombrie, orele 19.00
București, Kube Musette, 6 - 15 noiembrie, Vernisaj 6 noiembrie, orele 19.00


Florin Ghenade, Stejarul de la Mercheașa, jud. Brașov

Florin Ghenade, Stejar de la Grumezoaia, jud. Vaslui

Florin Ghenade, Stejarul din Breite, jud. Mureș


Florin Ghenade, Stejarul lui Tudor

Florin Ghenade, Stejarul din Casvana, jud. Suceava


Pliantul expoziției Arbori Bătrâni, grafician Sorina Vazelina

Galeria Posibilă, înființată de Matei Câlția în anul 2003, este una din primele iniţiative private de artă din România. Activitatea galeriei a pus încă de la început accentul pe pictură şi fotografie, conștientă fiind de importanța și calitatea artei de a schimba mentalități. Activităţile expoziţionale au fost completate de apariţii editoriale, gândite ca obiecte în sine pentru artiştii pe care îi reprezintă.


arta fotografica fotografie documentara romanian photographers

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.