852 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Femina Subtetrix. Larisa Crunțeanu și Sonja Hornung, astăzi ora 19.00, Ivan Gallery

De Graphic Front| 10 Septembrie, 2015 | Categorie: fotografie | Vizualizări: 1178

Termenul latinesc immurare reprezintă o formă de întemnițare în care o persoană este zidită într-­un spațiu închis. Cuvîntul este format din im (în) și murus (perete). Zidirea nu lasă nicio urmă, ci doar un spațiu neted, un halou invizibil, un perete prea gros, o fereastră în minus, o tencuială prea netedă. Privat de orice dovadă, corpul ascuns transgresează în legendă sau speculație, bîntuind locul: “acesta este locul unde...“, “fantoma ei poate fi auzită...”. Zidirea presupune netezirea unei suprafețe, trecerea suferinței din planul vizibil în adîncul materiei.

Pentru a întări cimentul în condiții extreme de vreme, forme incipiente ale acestuia conțineau compuși organici precum grăsime de animal, păr de cal, lapte, sînge de bou, orez, banane fierte și ouă. Originea oricărui edificiu era organică și pe jumătate - dacă nu chiar de tot -­ uitată undeva în permanenta amnezie a progresului.

Toate acestea formează o legătură între materialitatea progresului (ciment, cărămizi și mașinării) și originea acestuia (munca), care persistă în mit și realitate în același timp.

Ivan Gallery
Dimitrie Grecescu nr. 13
Perioada 10.09 - 03.10 2015
Vernisaj 10 Septembrie, ora 19.00
Curator Xandra Popescu

Larisa Crunțeanu și Sonja Hornung au început să lucreze împreună în 2015, pe și în jurul terenului părăsit de vizavi de fabrica APACA.
Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Video în cadrul Universității Naționale de Arte București. în prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la intersecția dintre video și performance, cercetare și speculație, adeseori în colaborare, creînd contexte și situații de auto­gestiune. Din 2012 coordonează împreună cu Xandra Popescu activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București.
Sonja Hornung este artistă vizuală. Prin instalație, desen și text investighează dileme generate de natura spațiilor (ne)îngrădite. în prezent este masterandă în cadrul programului Art in Public Space la Berlin Weißensee School of Art.

Proiectul face parte din programul Public Speaking inițiat de Xandra
Popescu și Larisa Crunțeanu, și co-curatoriat de Dana Andrei. Programul este susținut de ARCUB, prin programul de finanțare “Ești București” în parteneriat cu: Alexandru Dan Photography, Andreea Goia Photography, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Czech Center, DAAD Promos, Ivan Gallery, ODD, UAP, Wasteland Twinning.Credit foto Larisa Crunțeanu and Sonja Hornung, Femina Subtetrix, 2015.
Fotograf Amaryah Paul.

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.