859 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Anul 1989, Revoluţia de Catifea – expoziție de fotografie la Centrul Ceh

De Difuzor GF| 03 Decembrie, 2019 | Categorie: fotografie | Vizualizări: 1659

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

Expoziția „1989. The Velvet Revolution” care a ajuns deja la Constanța între 14.11 – 31.12.2019, fiind organizată de Centrul Ceh București și Ambasada Republicii Cehe în România, va putea fi vizitată între 5.12.2019 – 10.01.2020 şi la Bucureşti. Această expoziţie are ca scop comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria recentă a Cehoslovaciei – căderea comunismului în anul 1989 şi desăvârșirea Revoluţiei de Catifea în 1990 – 1991, odată cu plecarea trupelor sovietice.

Anul 1988 a fost marcat de mai multe manifestații împotriva regimului sovietic, pe 21 august, 28 octombrie şi 10 decembrie 1988. Aceste evenimente au luat amploare odată cu exprimarea dorinței de libertate a cetăţenilor pe parcursul Săptămânii Palach, între 15 și 21 ianuarie 1989. Intervențiile brutale şi repetate împotriva celor care veneau în Piața Sfântului Václav din Praga pentru a comemora 20 de ani de când studentul Jan Palach își dăduse foc în semn de protest i-au determinat pe cetățenii până atunci inerţi să treacă la acțiune.  
Evenimentele care au declanşat izbucnirea manifestului civic în rândul populaţiei au fost mitingurile de mare amploare din oraşele Germaniei de Est şi căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989. Studenţii de la Praga au organizat o manifestaţie autorizată pe data de 17 noiembrie 1989, iar sute de mii de oameni au invadat străzile şi pieţele publice scandând dorinţa de libertate şi eliberare de sub sovietici.
Această expoziție conține fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai emblematici fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente, când, după 40 de ani, dictatura comunistă a luat sfârșit: demonstrația împotriva regimului totalitar din anul 1988, Săptămâna Palach din 1989 și ziua de 17 noiembrie 1989, respectiv atmosfera emoționantă și plină de entuziasm care a urmat.
Multe dintre aceste fotografii de excepție au căpătat, cu timpul, caracter legendar și, datorită valorii lor documentare și artistice, ne întorc literalmente în acea atmosferă de emoție și entuziasm care predomina în întreaga societate la acea vreme. Expoziția include și un set de fotografii ale plecării trupelor sovietice din Cehoslovacia între 1990-1991, fenomen care a desăvârșit Revoluția de Catifea.
Intrarea este liberă. Evenimentul este sprijinit de Budweiser Budvar și Becherovka.
 Eveniment Eveniment Facebook
aici.


 Posterde Serioja BocsokKyndrová Dana

Všetečka Jiří

Kyndrová Dana

Bajgar Radek

Boček Radovan

Kučera Jaroslav

Zajíc Miroslav

Kyndrová Dana

Štecha Pavel


Cudlín Karel

 

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Persoană de contact: Sorina Neaga, neaga@czech.cz, 0724 352 927


 

centrul ceh revoluție 1989

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro