895 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Serii. Multiplii. Realisme. // 19 - 28 Octombrie // Muzeul țăranului Român

De Graphic Front| 19 Octombrie, 2012 | Categorie: fotografie | Vizualizări: 1755

Serii. Multiplii. Realisme. își îndreaptă atenția asupra construirii unei serii fotografice având ca subiect monumentele publice ridicate în amintirea Primului Război Mondial în mediul rural. în peisajul taciturn al acestor sate este surprins profilul fragil al soldaților, eroi cunoscuți, dezvăluind nu doar o experiență istorică comună, ci și un univers supus în ultimii ani unor transformări radicale. Aparent detașate de fundalul lor, viața acestor personaje stinghere oferă trecătorului o incursiune într-o practică socială colectivă. Straturile acestei practici activează, dincolo de uitare și resemnare cotidiană, forme aparte de reprezentare a sferei naționalului și de interpretare a discursului public.
Demersul lui Nicu Ilfoveanu este de a destabiliza retorica tradițională ce însoțeşte narațiunea acestor monumente, propunând o alternativă de lucru și citire. Există un numitor comun al acestor imagini, și anume o relație intimă cu spațiul, cu teritoriul viu al satului, devenit instrumentul unor proiectii colective. Afinitatea cu acest peisaj reîntărește pentru fiecare comunitate prezența unor ritualuri și istorii care construiesc într-un mod subiectiv identități naționale. Nu în ultimul rând, proiectul lui Nicu Ilfoveanu permite o observare a mirajului comemorării, a morții și a orizonturilor de reprezentare publică, urmărind percepția acestor monumente la nivel local atunci, când au fost construite, și acum, în prezent.


Expoziția se constituie în formula unei instalații de fotografie, dia-proiecție și obiect (Vlad Gherghiceanu) și este însoțită de o publicație bilingvă cu contribuții de Claude Karnoouh (sociolog și antropolog francez), Gheorghe Negustor (doctorand Facultatea de Istorie, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) și Nikolai Vukov (profesor asociat la Institutul de Studii de Etnologie și Folclor, Sofia).Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Muzeul Național al țăranului Romăn, Muzeul Național Militar, Square Media, Asociația pepluspatru
Cu sprijinul: Liliana & Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts

Muzeul țăranului Român, București
19 - 28 Octombrie 2012  //  sala școala Satului

Un proiect de: Nicu Ilfoveanu
Curator: Alina șerban

Vernisaj: vineri, 19 Octombrie, ora 17.30
Joi 25 Octombrie, între orele 17.00 și 18.00 tur al expoziției în prezența artistului și a curatorului
 

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.