569 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

ULTIMA TRANSHUMANȚĂ - Joi, 23 februarie la Muzeului Național al Ţăranului Român

De Atelierul de Grafică| 21 Februarie, 2012 | Categorie: fotografie | Vizualizări: 1362

în perioada 23 februarie - 18 martie 2012, artistul vizual Dragoș Lumpan va prezenta în cadrul Muzeului Național al Å¢ăranului Român, sala Oaspeți, expoziția de fotografie a proiectului "Ultima transhumanță". Documentarul vizual reprezintă rezultatul unui proiect artistic, etnografic și sociologic de 5 ani.Dragoș este cunoscut pentru abilitatea sa de a reda mișcarea într-un singur cadru. De data aceasta însă a trebuit să parcurgă 40.000 de kilometri, să înregistreze 70 de ore video și 100 audio, să facă 100.000 de fotografii pentru a surprinde un singur moment: acela în care ciobanii au decis să se oprească.

Apasă aici pentru indicații către Sala de Oaspeți a MÈšR
 
Am început acest proiect din curiozitate. Mergând cu trenul sau cu mașina am văzut pe câmp oi; lângă oi e și câte un cioban. Åži am fost curios să aflu câte ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mănâncă, ce fac toată ziua, tot anul... Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri într-un an, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic. Ce am descoperit pe parcursul studiului este însă tocmai dispariția transhumanței. De aici și titlul proiectului, "Ultima transhumanță". Asistăm la dispariția unui mod de viață. Ciobanii nu vor să mai fie ciobani. Sau cel puțin nu vor să mai meargă la drum zi de zi, an de an, toată viața. E mai mult decât o meserie, e un mod de viață greu, foarte greu.


Expoziția Ultima Transhumanță
Proiect & fotografie Dragoș Lumpan
Locație Muzeului Național al Å¢ăranului Român, sala Oaspeți
Data 23 februarie - 18 martie 2012
Ore de vizitare Marți - Duminică 10.00 - 18.00
Deschidere Joi, 23 februarie, ora 18.00
www.lumpan.com, www.ultimatranshumanta.ro

 

artAf fotograficAf dragoE(tm) lumpan

Despre autor

Atelierul de Grafică
ATELIERUL DE GRAFICĂ semnează articolele care nu pot fi atribuite unei singure persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de mai mulți oameni, fie că prezintă un punct de vedere comun.