906 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Despre conștientizarea propriilor valori: publicații noi, integral românești, la Editura Cartea Copiilor

De Carla Duschka| 04 Aprilie, 2013 | Categorie: prezentări | Vizualizări: 3691

Este necesar să ne preocupăm mai mult de bunul nostru simț. Bun simț înseamnă implicit bun gust, în viziunea noastră, dacă e să vorbim de produs cultural. Iar aceste 2 calități fundamentale se învață, respectiv dezvoltă cu pași mărunți, de la vârste cât mai mici.
Așa că ne bucurăm să salutăm un proiect care lucrează tocmai în acest sens: seria de autori + ilustratori români pornită în 2012 de Editura Cartea Copiilor.
Au apărut până acum 3 volume:
Poezii din copilărie, o colecție de desene a cinci ilustratori contemporani (Livia Coloji, Cristiana Radu, Maria Brudasca, Raluca Ilie, Agnes Készeg) pe texte a cinci autori clasici (Eminescu, Topîrceanu, Coșbuc, Alecsandri, Goga).

Stejarul pitic, cel mai bun tătic! - cinci povești ale Victoriei Pătrașcu, ilustrate de Livia Coloji

Călătorie printre ierburi și lumină - textul autoarei debutante Iulia Iordan, ilustrat de Cristiana Radu.

Toate cărțile au 48 de pagini, format 20 x 26 cm, respectiv 24 x 23 cm și sunt tipărite pe offset alb de 120g. Au coperțile cartonate, cel puțin la prima ediție.
Sunt cărți frumoase, luminoase și vesele, cinstite ca o cămașă brodată curată - fără accesorii gratuite care să sclipească și să vândă cu orice preț.
Trebuie spus că acest proiect a fost susținut de AFCN, așa încât a existat timp pentru facerea lor (circa 7 luni), autorii au fost plătiți cum se cuvine, tiparul a fost cel dorit iar prețul de vânzare unul accesibil - practic o serie de cărți "fără compromisuri" după cum spune Alex Călin, editor la Cartea Copiilor.
Rezultatul: primele ediții (în tiraj de doar 400 exemplare, ce-i drept) s-au epuizat în cateva săptămâni!
Nu spunem că sunt perfecte, nici nu trebuie! Dar e un drum început cu mult profesionalism. și,  concluzionează tot Alex Călin despre aceste cărți: sunt o încercare onestă și poate vor face și alții, mai bine și mai frumos.

Aceste "apucături" ca și altele similare din ultimii ani - ale autorilor de banda desenată, de exemplu, sau cărțile apărute și la editura Vellant - arată că există plămadă sau că aceasta se formează, ori reaparare*. și iată că se pare că există și public, dar cum spuneam - și au spus-o și alții mult mai inteligenți decât noi - acest public trebuie educat. De mic!

Mai multe pe www.carteacopiilor.ro

*Ați văzut, iar dacă nu vă invităm s-o faceți!, seria (în continuă creștere!) de ilustratori români din Arhiva vizuala GF/ Ilustrație. E un trecut obligatoriu de cunoscut și de recuperat! Vorbim de lucrări, capodopere chiar, care constituie o documentație fundamentală pentru tinerii ilustratori/ graficieni de acum pe de o parte, și motiv de bucurie și de mândrie 100% pentru publicul larg, pe de altă parte.





carte pentru copii grafica de carte grafica romaneasca ilustratie de carte ilustratori romani romanian book illustrations romanian children books romanian illustrators alex calin ilustratie

Despre autor

Carla Duschka
Carla este licențiată în arte plastice, grafică (studii universitare la Bucuresti și postuniv. la Berlin) având ca principală preocupare grafica de carte. Este grafician la Atelierul de grafică și lector asociat în cadrul UNArte București. Este unul din fondatorii proiectului GF.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.