897 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Arhitectura românească în detalii / Concept grafic: Anna Ciepiela (Atelierul de grafică)

De Anna Ciepiela| 31 Ianuarie, 2013 | Categorie: prezentări | Vizualizări: 3031

Toamna trecută am avut de pregătit o carte despre arhitectură pentru arhitecți. Carte tehnică, nu album: cu mult text, poze și, mai ales, multe planuri. Layout-ul nu trebuia să fie deloc pretențios, ci unul simplu și funcțional, fontul bine lizibil, iar desenele puse în evidență.
Voiam să renunț la cel mai banal format posibil: A4 adică, stabilit inițial. Cum caracterul desenelor nu permitea să fac o carte mai îngustă, m-am hotărât să o fac mai înaltă. Am ales secțiunea de aur, proporție veche și frumoasă, folosită de secole în arhitectură și în arta cărții, 1:ϕ, adică 1:1.618... Din lipsa banilor și din cauza restricțiilor impuse de tipografie, până la urmă a trebuit să renunț la această proporție. Formatul finit al cărții, 21 x 32 cm (1:1.52), păstrează totuși mult din spiritul secțiunii de aur, a proporției pe care mi-am propus-o inițial.


Organizarea capitolelor în carte m-a invitat să gândesc folosirea a două tipuri de suport: hârtie gălbuie, necretată, pentru partea de text la începutul și la sfârșitul volumului, și hârtie albă, cretată, pentru partea de planuri și imagini. Din păcate, din cauza acelorași obstacole menționate mai sus nu s-a ajuns nici la această rezolvare. Am găsit însă o altă soluție - pe paginile cu text am optat pentru un fond colorat.
Materialele veneau încet, iar eu stateam în fața unei probleme majore: cum să organizez lucrarea? Cum să fac ca pozele venite din surse diferite, planurile de mărimi diverse și legende scurte ori foarte lungi să arate unitar și ordonat? Așa că am construit un grid foarte minuțios, căruia i-am subordonat tot, făcând excepții numai de câteva ori.



La frumusețea volumului contribuie în mare parte și deschiderile cu fotografii mari, unele chiar cu tentă artistică. De efect sunt și benzile colorate la marginea cărții, a căror funcție este în primul rând să informeze asupra materialelor arhitectonice folosite în construirea casei prezentate la capitolul respectiv, dar care dau viață paginilor cu planuri.
Dincolo de toate astea, pentru mine, cea mai mare plăcere a fost să lucrez cu fontul care a fost ales și cumpărat special pentru această publicație: Calibre (desenat de Kris Sowersby, Noua Zelandă), sans serif cu litere înalte și pline de aer, cu un a într-adevăr fermecător. M-am folosit de contrastul între varianta semibold și thin, ajutându-mă câteodată și de varianta regular. îmi place mult ce a ieșit, dar acum regret că nu am paginat cu minuscule și titlurile capitolelor.


Până la urmă, în fiecare proiect găsim încă multe lucruri pe care am fi putut să le facem altfel și mai bine! Desigur, am uitat deja de multe zile grele și situații neplăcute, care s-au întâmplat în timpul lucrului. A rămas gust neplăcut după pregetirea copertei, care mi-a fost împusă de către clientul nostru, și dezamagirea, că tipografia nici nu a vrut să se angajeze în provocarea de a folosi și alte materiale pe lângă banalul DCM. Dar mă bucur că am rămas cu o lucrare încheiată, care arată curat, ordonat și solid.  


Locuințe. Arhitectură românească în detalii
Editura: Ozalid
Coordonator proiect: Emilia țugui
Coordonator grafică: Ana-Maria Mureșanu
Concept grafic: Anna Ciepiela (Atelierul de Grafică)
Format: 21x32 cm
Pagini: 216
Hârtie: DCM 130 g/mp
Copertă: cartonată, plastifiată mat
Literă: Calibre (Kris Sowersby, Klim Type Foundry)
Tipar: Imprimeria Arta Grafică, București
Tiraj: 1000 buc.


 

anna ciepiela carte de arhitectura

Despre autor

Anna Ciepiela
ANNA CIEPIELA e poloneză și a studiat teoria și practica editării în Cracovia (Universitatea Iagielona). Licența și-a scris despre design de carte în România. A proiectat cărți pentru edituri din Polonia: Karakter, W.A.B., Wydawnictwo Literackie, și România. În perioada 2011-2013 a locuit la București și a lucrat la Atelierul de grafică. În prezent trăiește în Olanda și lucrează la Studio Pino, Amsterdam.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.