883 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Misiune invizibilă. Răbdarea din carte. // Regele Curcubeu, al doilea volum Frontiera Clasic

De Carla Duschka| 04 Octombrie, 2020 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 1252

Autorul, ilustratorul, editorul formează echipa de rezistență a unei cărți.
Dar mai este și cel a cărui meserie este mută, nu se aude, nu se vede (și mă regăsesc tocmai în această discreție).
Graficianul. Cel care face coperta? Nu. Acel responsabil cu ordinea sau dezordinea din carte, cu ritmul, atmosfera, cu zgomotul sau tihna, care așează cu răbdare cantitățile, potrivește literele și reglează finețurile, selectează și prelucrează imagini, alege materiale, stabilește detalii tehnice, finisează, introduce corecturi și pregătește pentru tipar, de multe ori urmărind lucrarea în procesul de imprimare. Și care face și coperta, da.
Tocmai această potriveală fără sunet și culoare arată măiestria (sau rateul) unui grafician. Nu mai știe nimeni că a trecut pe acolo și a rânduit materialul, a pregătit terenul cum se cuvine pentru cititor. Cititor care se uită la autor, titlu, copertă și ilustrații, dacă sunt.

Aceasta poate fi o introducere la prezentarea celei mai noi cărți pentru copii publicată de Editura Frontiera: Regele Curcubeu și alte povești despre răbdare – al doilea titlu din seria Frontiera Clasic, un volum la care a lucrat această echipă:
Texte selectate și adaptate Amalia Banaș
Ilustrații Diana Margareta Cepleanu
Concept grafic Carla Duschka – Atelierul de grafică
Lector Ileana Achim –
Editura Frontiera
Redactor Alexandra Grigore
Corector Alexandru Rotariu
Tipar Rotolito RomaniaCartea este minunat ilustrată cu acuarele ca o respirație profundă, cu o copertă fermecătoare, luminoasă.
O carte temeinică, cu o temă importantă – cum se și explică în textul introductiv al editorilor:

„Cei vechi prețuiau însă răbdarea. A fost socotită multă vreme una dintre virtuțile importante ale omului, alături de cumpătare, generozitate, curaj, hărnicie sau smerenie. Nu știm când au dispărut din tabloul contemporan al calităților umane, dar ne este un pic dor de virtuțile care presupun măsura.”

O carte ca o călătorie confortabilă, dincolo de timp și epoci. O soră înțeleaptă a primului volum, vesel și colorat, locuit de multe pisici.

Mulțumesc editurii pentru încredere și provocare.
Long live cartea tipărită și făcătorii ei! :-)

Fotografiile de mai jos includ și imagini cu primul volum,
Spune-mi o poveste cu pisici.editura frontiera book design atelierul de grafica copii ilustratie

Despre autor

Carla Duschka
Carla este licențiată în arte plastice, grafică (studii universitare la Bucuresti și postuniv. la Berlin) având ca principală preocupare grafica de carte. Este grafician la Atelierul de grafică și lector asociat în cadrul UNArte București. Este unul din fondatorii proiectului GF.